Вероятно щандът с плодове и зеленчуци е един от най-здравословните и най-атрактивните в магазина, но бъдете сигурни, че знаете какво купувате. Поради тези причини политиката на големите магазини е да слагат "свежия отдел" или т. нар. плод-зеленчук в началото на магазина, като мястото, което веднага ще привлече погледа на клиента.

За разлика от определена марка зърнени закуски, която можете да откриете във всеки магазин, на всеки ъгъл, на всеки щанд, без значение дали този щанд се намира в началото, средата или края на магазина, плодовете и зеленчуците са нетрайни продукти, които винаги трябва да бъдат свежи и примамливи за клиента.

Плодовете и зеленчуците са основен елемент на питателната и здравословна диета. В същото време, ползите, които организма ни извлича от тях, са здравословни за нашето тяло. Но същевременно голям процент от плодовете и зеленчуците се третират с пестициди, някой от тях класифицирани като канцерогенни за човека, токсични невротоксини и хормони, които разрушават организма ни.

Едно от решенията е да се купуват сертифицирани биологични продукти, но това просто не е опция за повечето семейства, защото биопродуктите са от 2 до 4 пъти по-скъпи, отколкото конвенционално отгледаните плодове и зеленчуци. Освен това биохраните все още не са достъпни навсякъде и не винаги са на разположение.

За щастие може да се намали вредното влияние от пестицидите с обилното и внимателно измиване на закупените плодове и зеленчуци, преди да бъдат поставени на масата. Благодарение на големия напредък на промишлената индустрия, повечето зеленчуци предлагани на пазара, са с добро качество, но тук ще ви представим няколко прости трика, с които ще знаете какво купувате.

1. Купувайте сезонни плодове и зеленчуци

Зеленчуците обикновено са в най-добро състояние и са предлагани на най-добра цена в пика на сезона

2. Търсете свежото

Винаги оглеждайте стоката, която се каните да закупите. Проверете дали е свежа, ако е с ярки, живи цветове - купувайте ! Няма да съжалявате.

3. Бъдете внимателни

Някои зеленчуци са по особени от други, що се отнася до съхранение и трайност. Внимавайте по пътя от пазара до кухнята, защото дори и леко натъртване може да увреди плода или зеленчука.

4. Не купувайте нещо, само защото е на ниска цена

Вземете под внимание това, че когато нещо е евтино, това не значи, че спестявате. Помислете какво губите, защото когато купите евтино 2 килограма от даден зеленчук, вие няма да успеете да ги консумирате в периода, докато те са най-свежи и така постепенно те ще започнат да губят хранителна стойност, ще увяхват докато вече не се принудите да ги изхвърлите.

5. Не купувайте увехнало и загнило

Не инвестирайте в плодове и зеленчуци, които са в разпад и единствения начин, по който можете да познаете, че са плодове и зеленчуци е, че просто са изложени на пазара. Добра инвестиция е да дадете някоя стотинка отгоре, но да купите нещо, което става или поне няма да се разпадне по пътя към вкъщи.

6. Купувайте само продукти, които виреят във вашия регион

Те винаги са по-свежи и по-евтини, защото не се налага да пътуват 300 км, за да дойдат от някой друг град, не се и налага да се третират с пестициди, които да ги консервират, за да могат, когато пристигнат, все още да са годни.

7. Разглеждайте маркираното

Масова тенденция е магазинчетата да маркират стоките, които ще бъдат негодни до няколко дни. Така че се възползвайте да купите нещо малко по-изгодно и го консумирайте още същия ден.

8. Купувайте лук, джинджифил и червен пипер

Тези зеленчуци са по-евтини, доста са здравословни и винаги ще набавят малко цинк на тялото ви.