Празниците и ваканциите определено са забавни, но те също така могат да бъдат стресиращи и изтощителни. Ето няколко стъпки, чрез които по-лесно да се справяте със стреса и тревогата и да запазите позитивните емоции.

Излезте за сутрешна тренировка

За повишаване на настроението, излезте рано сутринта и направете няколко физически упражнения. Доказано е, че сутрешната светлина противодейства на сезонното афективно настроение, т.е. предпазва от начални стадии на депресия и от "кофти настроение", според изследователи от Орегонския здравно-научен университет. Хората, които практикуват този метод, се чувстват много по-добре спрямо тези, които не се възползват от научните разкрития, съобщава скорошно изследване.

Други проучвания показват, че тези сутрешни упражнения повишават силата не само на вашето тяло, а и на вашата нагласа, карайки ви подсъзнателно да приемате мисълта "бий се или бягай". Казано с други думи, започвате да се чувствате по-уверени и с лекота да взимате по-сложни решения, вместо по цял ден да стоите пред компютъра и да се чудите на коя страна да легнете.

Защитете собственото си време

Със сигурност обичате свободното време и всички купони и събирания по време на празниците. Но най-добре е да знаете как да се предпазите от негативните емоции, които често ни обгръщат през този период от време. Амит Сууд, автор на "The Mayo Clinic Guide to Stress-Free Living", съветва да бъдете внимателни с какви хора и по какъв начин общувате през този период от време.

Ако някой ви се обади да се видите след няколко дни, а е например 5-тото число от месеца и вие не искате да задълбавате или да виждате някой няколко седмици напред, просто отговорете позитивно като "Наистина бих желал да се видим, но няма как да стане този месец, защото ... но какво ще кажеш след няколко седмици, тогава графикът ще ми е по свободен ?" По този начин човекът няма да бъде поставен в неудобна ситуация и двамата ще приключите разговора доволни.

Направете някого щастлив

Правенето на добри дела може да извиси личното ви щастие много нависоко. За да получите максимума от позитивните емоции, си поставяйте специфични цели, към които ще бъдете устремени и помагайте на всеки, вървейки по своя път. Да помогнете на бедния скитник или на жената, която събира консерви с количка, ще ви удовлетвори повече, отколкото да преследвате цели като "Тази година ще даря повече пари на сиропиталището".

Не че сиропиталищата не се нуждаят от помощ, просто малките успехи, които постигате по своя път, водят до по-големи, а най-доброто от всичко е, че помагайки на другите хора, помагате и на себе си, защото се чувствате по-добре.

Освежете се

Скорошно изследване доказва, че ментата наистина е вездесъщ продукт що се отнася до подобряване на настроението, особено по време на ваканции, празници и т.н. Това проучване сочи, че хората които помирисват мента в свободното си време, наистина драстично редуцират стреса и тревогата.

Така че просто си купете кутия хубави бонбони с вкус на мента или някое и друго ментово лате по пътя към мола и се пригответе да изкарате една наистина спокойна ваканция.