Сладкото и вкусно манго е невероятно здравословен плод, който си струва да се яде всеки ден.

В мангото се съдържат важни хранителни вещества и витамини и е много полезно за здравето. Можете да добавите този плод към множество ястия, включително смутита, пържени храни, салати или просто да го хапнете като здравословна закуска.

Включете едно зряло и сочно манго в ежедневния си хранителен режим и се наслаждавайте на фантастичния му вкус и невероятните ползи за здравето. Ето няколко причини защо е полезно да ядете манго всеки ден.

1. Подсилете имунната си система

Искате ли да подсилите имунната си система? Помислете по въпроса да добавите манго в ежедневния си хранителен режим. Мангото е богато на бета-каротин – каротеноид, който се превръща във витамин А, който е мощен антиоксидант и помага да се предпазим от вредата, която могат да ни нанесат свободните радикали. Мангото също така е богато на витамин С, който е ефективен за повишаване на имунитета.

2. Намалете риска от рак

Заради високото антиоксидантно витаминно съдържание, мангото доказано намалява риска от рак. Проучване е доказало, че съединения като астрагалин, кверцетин, галова киселина, изокверцетин, метилгалат и физетин, предпазват организма от рак на гърдата, на дебелото черво, на простатата и от левкемия. Консумацията на манго е един от най-вкусните начини да намалите риска от ракови заболявания.

3. Подобрете функционирането на мозъка

Мангото е богато на витамин В6, който е много важен за правилното функциониране на нервната система и мозъка. Освен това, витамин В6 подпомага образуването на няколко мозъчни невротрансмитери, които отговарят за здравословния сън и контролирането на настроението. Мангото съдържа и глутамин, важна аминокиселина, която помага за повишаване на концентрацията и подобряване на паметта.

4. Защитете черния дроб

Консумацията на манго ще ви помогне да защитите и черния си дроб. Работата е там, че мангото е богато на мощни антиоксиданти и те помагат да изчистите черния дроб от вредните токсини. Включването на мангото в хранителния ви режим е един от най-ефективните начини да поддържате здрав черния си дроб.

5. Намалете холестерола

Мангото предлага разнообразие от ползи за здравето. Една от тях е намаляването на нивото на холестерола. Мангото е богато на фибри и пектин, които способстват за намаляване нивата на серумния холестерол. Заради високото съдържание на калий, мангото помага и за намаляване на високото кръвно налягане. Добавете го към плодовата си салата, смутитата или го изяжте сурово и ще почувствате ползата от него.

6. Контролирайте теглото си

Ако се опитвате да се отървете от няколко нежелани килограма и да държите теглото си под контрол, определено трябва да се замислите да включите мангото в здравословния си хранителен режим. Множество проучвания показват, че консумацията на манго с кората може да помогне за контрола на напълняването. Екстракти, открити в кората на мангото, инхибират развитието на човешките мастни клетки и помагат за намаляване на теглото.

7. Подобрете храносмилателната система

Последната, но не и по значение, причина да ядете манго е, защото този вкусен плод подобрява храносмилателната ви система. Мангото е чудесен източник на фибри, които помагат да се елиминират токсичните и вредни отпадъци в организма.

Едно манго осигурява около 20% от необходимия дневен прием на фибри. Друго полезно за храносмилането хранително вещество е калият, който също се съдържа в мангото. Дефицитът на калий може да доведе до дисбаланс на течностите в организма и до запек. Едно манго доставя около 560 mg калий, което е 16% от необходимия дневен прием на калий.

8. Мангото е полезно за очите

Редовната консумация на манго може да подобри и здравето на очите ви. Една купичка с парченца манго съдържа 25% от препоръчваната дневна доза витамин А. Ако прекарвате много време пред лаптопа си, значи знаете, че е много важно ежедневно да се грижите за здравето на очите си. Правете упражнения за очи и всеки ден изпивайте по едно смути, което е много полезно за зрението ви.