Когато редовно консумирате нездравословна храна, вероятно няма да изглеждате и да се чувствате страхотно. Лошите хранителни навици могат да предизвикат поява на акне, умора, промени в настроението и да доведат до редица сериозни заболявания. Ако търсите начин да подобрите здравословното си състояние, помислете как да изчистите килера и хладилника от вредните продукти.

Пазарувайте от магазините около дома

Макар че има няколко полезни предложения в центъра на супермаркета, повечето рафтове са пълни с консерванти в продукти като чипс, бисквити и захарни изделия, които лесно могат да ви изкушат. Избягвайте опакованите продукти или пазарувайте в по-малките магазинчета, около дома ви. Използвайки тази тактика ще положите едно чудесно начало в стремежа си да живеете по-здравословно.

Купувайте свежи продукти

Когато става въпрос за попълване на вашата чиния, пресните продукти са най-добрия вариант. Плодовете и зеленчуците, които са били откъснати наскоро ще заредят тялото с витамините и хранителните вещества, от които се нуждае, за да функционира правилно. Изберете храни, които не съдържат консерванти и добавки.

Купувайте постно месо

Ако се опитвате да се храните здравословно, най-добре е да изберете постни меса като пилешко, пуешко и риба. Те съдържат повече протеини от тлъстото и червеното месо. В допълнение, могат да се приготвят по най-различни здравословни начини – печени, на пара или скара.

Задължително четете състава на етикета

Въпреки че е най-добре да се храните с пресни храни, има ситуации, в които консумацията на пакетирани е неизбежна. Винаги четете етикетите на съставките, за да определите съдържанието на продукта. Съществува правило, според което, ако не можете да произнесете името на някоя съставката, може би трябва да ядете продукта. Изберете органични марки, които имат малък брой съставки и помагат на тялото да функционира правилно.

Пийте много вода

Консумирайте повече течности, наблегнете на вода или здравословни напитки, които не съдържат захар, или не са газирани. Стремете се за ден да изпивате около осем чаши вода. Питейната вода ще ви помогне да се освободите от токсините и ще подобри храносмилането.

Купувайте повече пълнозърнести храни

Хранете се с повече пълнозърнести храни като кафяв ориз и пълнозърнест хляб вместо преработени бели сортове. Пълнозърнести изделия са по-питателни, здравословни и са богати на природен аромат. Винаги се вслушвайте в нуждите на тялото си. Когато се почувствате сити, не е необходимо да продължавате да ядете, за да не изхвърляте храна. Обръщайте внимание на сигналите, които стомахът изпраща на мозъка и ще предотвратите напълняване или проблеми с храносмилането.

Намелете солта и захарта

Избягвайте пакетирани храни, когато се опитвате да намалите солта и приема на захар.

Приготвяйте храната си сами

Подгответе храна си сами, когато имате възможност сервирайте в малки порции. Това е добър начин да започнете да променяте хранителните си навици.

Хранете се по-малко, но често

Въпреки че ще се храните в по-малки порции, няма да останете гладни. Вашето тяло ще подобри метаболизма си, ако преработва малко количество храна на всеки 4-6 часа. Ако се придържате към предишните правила може да се храните здравословно, няколко пъти дневно.

Редовното здравословно хранене ще подобри функциите и външния вид на тялото, освен това ще ви избави от умората и ще подобри ефективността ви.