Очевидно е, че ако искате да се храните здравословно няма да пиете непрекъснато газирани напитки или да се храните с вредни храни, но голяма част от хората несъзнателно допускат грешки свързани с храненето. Чистото хранене е популярна диета през последните месеци. Много жени избират да се придържат към чиста диета, за да подобрят здравето си, да отслабнат и да регулират теглото си. Ако сте сред тези хора, трябва да се запознаете с най-често допусканите грешки при спазване на диети.

Трябва ли да изключим въглехидратите от диетата си?

Жалко е, че популярните диети определят въглехидратите като причина за затлъстяване и множество усложнения, свързани с теглото. Голяма част от диетите изключват въглехидратите, които са източник на енергия и подобряват мозъчната функция. Плодовете и зеленчуците са "добри" въглехидрати, които намаляват риска от заболяване и се предоставят достоверен голямо количество фибри. Хранете се с три порции пълнозърнести храни дневно, и бързо ще понижите нивото на телесни мазнини, стига да се придържате към здравословна диета.

Твърде много мазнини

Днес повечето модерни диети като Палео, включват продукти като яйчен жълтък, червените меса и други храни, богати на мазнини. Докато мазнините в храната са от съществено значение за хормонално здраве и мозъчната функция, днес те могат да доведат и до загуба на теглото. Консумация на мазнини допринася за дневния калориен прием, така че колкото повече ядете, толкова по-малко ще мислите за други храни.

Не прекалявайте с плодовете

Въпреки че това са най-полезните за организма хранителни продукти, не прекалявайте с консумацията им. Вероятно сте чували поговорката: "една ябълка на ден държи доктора далеч от мен“, за съжаление обаче, плодовете са заредени с естествена захар, така че трябва да се ядат в умерени количества. Изберете плодове, които са с високо съдържание на фибри и антиоксиданти като киви и грейпфрут, по този начин ще постигнете бързи резултати.

Преяждане след тренировка

Независимо дали сте правили интензивна тренировка не прекалявайте с храната след това. Ако натоварите организма си с висококалорична спортна напитка или изядете огромен бургер си гарантирате възвръщане на изразходените калории. Планирайте храненията си преди тренировка, така че да не се изкушите да изядете каквото ви попадне. Задължително пийте течности.

Подценявате на приема на калории

Храненето в малки порции през целия ден е ефективна стратегия за постигане на отлични резултати при повечето хора. Въпреки това, ако си похапвате ядки, крем-сирене и целина като междинни закуски, може да увеличите броя на калориите и да прехвърлите необходимия дневен прием. Затова е нужно да обръщате внимание на дневния прием на калории.

Консумация на твърде малко калории

Не попадайте в капана на изключително нискокалоричните диети. Освен, че са трудни за спазване, могат да повлияят зле на здравето ви. Консумацията на твърде малко калории всеки ден вреди на здравето и загубата на теглото. Жените трябва да приемат най-малко 1200 калории, а мъжете 1500 калории на ден. Следете вашия калориен прием, за да избегнете евентуални проблеми. Може би е време да започнете да търсите по-ефективни начини за отслабване.

Липса на достатъчно протеини

Сред най-често срещаните хранителни грешки е липсата на протеини в менюто. Протеинът е от съществено значение за мускулното възстановяване и развитие, освен това подобрява изгарянето на калории.