Интимните части на хората затова са интимни, защото не е прието да ги обсъждаме и коментираме в прав текст.

Но нима е правилно това, след като те са органи като всички останали в човешкото тяло? Извършват определени функции и са устроени по определен физиологичен начин.

Някои хора се срамуват да четат и разговарят открито по темата, макар че има много любопитни факти за интимните части, които не знам.

Например вагината - орган достатъчно фин и нежен, но и с твърде силна мускулатура. В тази статия ще откриете 9 интересни факта за женския полов орган, за които може би дори не сте чували.

  1. Клиторът притежава най-много сетивни нервни окончания

Клиторът е може би най-чувствителният орган в женското тяло. Нервните окончания по него достигат около 8000. За сравнение, в  мъжкия полов член те са едва 4000, точно наполовина.

  1. Клиторът е по-голям отколкото си го представяте

При жените видимата част от клитора представлява главичка, средно с размера на грахово зърно. Главичката е малка част от клитора. В действителност клиторът се простира около 10 см надолу и навътре по стените на влагалището. Една от тезите на учените е, че клиторът, всъщност, е закърнял полов член.

  1. Жените получават четири вида оргазъм

Според проучване на изследователи, направено през 2012 г., жените могат да достигнат до 4 вида оргазъм: вагинален, клиторен, смесен (комбинация от вагинален и клиторен) и множествен оргазъм. Освен това се оказва, че клиторът е единственият орган в човешкото тяло, чиято единствена функция е само да доставя удоволствие.

 

  1. Трябва ли да поддържаме обезкосмени интимните си части?

Съвременната тенденция и общоприети норми изискват да поддържаме интимните си части обезкосмени, но все пак това може да има обратен ефект. Според някои изследвания, премахването на окосмяването задържа излъчването на феромони от тялото. Изборът за това е изцяло на дамите, може следващия път да опитате с бразилска кола маска, съветват експертите.

 

  1. Мускулите на вагината са изключително силни

Всички жени могат да контролират мускулите на вагините си, без дори да осъзнават колко силни са те. Препоръчително е да се запознаете с упражненията на Кегел, за да може да тренирате тези мускули. Упражнения помагат за трениравка на тазовите мускули, което пък помага при раждането.

 

  1. Размерът на влагалището може да се разшири двойно

Средният размер на пениса е около 14 см, а размерът на вагината варира от 7 до 10 сантиметра. При стимулация и възбуда тези стойности се увеличават двойно. Възбудата по време на секс позволява на вагината да се разшири достатъчно, за да се достави удоволствие и на двамата партньори.

 

  1. Съединението сквален

Общото между акулите и вагината е произведеното от тях органично съединение сквален. То представлява течност, която служи за естествен лубрикант при жените, а при акулите се произвежда в черния дроб, служейки за естествена резистентност на тези хищни риби към различни болести.

 

  1. Има ли нещо общо между виното и вагината?

Да, има. Вагината и виното имат сходно ниво на киселинност - тяхното PH е около 4.

 

  1. Вагината се самопочиства

Много е спорен въпросът колко често трябва да се взима интимен душ. Интересен факт е, че вагината се самопочиства. За да почистите вулвата е достатъчно да използвате само вода.

Препоръчително е да се внимава с интимните продукти за баня, понеже може да ни лишат от произведените естествени лубриканти и да понижат производството на добри бактерии, като влошат естествената микрофлора.