Повечето от нас са убедени, че водят достатъчно здравословен начин на живот. Разбира се, понякога си и позволяваме нездравословна храна и се движим малко, не спим добре, но като цяло обръщаме внимание на себе си.

Но благодарение на последните научни изследвания ние и сами може да установим наличието на сериозни проблеми със здравето още със самото им зараждане.

Какви важни ежедневни симптоми ние сме склонни да игнорираме? Ако искаме да станем по-здрави, то задължително внимателно трябва да наблюдаваме себе си. В частност за собствените си потребности от храна.

Сега ще посочим няколко важни симптома, указващи, че не се осигурявате достатъчно хранителни вещества на тялото ви.

1. Студени ръце

Повечето хора се оплакват от усещане за хлад в ръцете, но не отдават на това никакво значение. Това е сигурен признак за наличие на проблем с имунна система и с кръвообращението.

Последните изследвания, обаче показват, че синдромът на студените ръце в болшинството от случаите се дължи на недостиг на йод.

Това е важен микроелемент, особено за щитовидната ни жлеза. Националният институт по здравеопазването на САЩ твърди, че употребата на йод през последните десетилетия се е понижило с 50%, което не е нормално.

2. Суха, белеща се кожа

Най-често причина за лющещата се кожа е времето. Колкото по студено е навън, толкова е по-суха кожата ви.
Но ако проблемът не е в това и е със системен характер, това може да бъде сигурен признак за недоимък на витамин А.

Именно това съединение участва пряко в изграждането на нови кожни клетки. И неговият недоимък влияе на техния растеж.
За да предотвратите проблема със сухата и белеща се кожа се старайте да ядете повече червено месо и морски дарове.

Ако обичате, редовно яжте черен дроб от треска, краве масло, сметана. Най-добре е последните 2 храни да са от селски крави, а не от големи земеделски стопанства.

3. Меки, чупливи нокти

Всички си мислят, че знаят, че за решаването на проблема, свързан с ноктите и костите, е необходимо просто да увеличат потреблението на калций.

Но се установява, че до такива проблеми води и дефицитът на магнезий. Също този дефицит се свързва и с високо кръвно налягане, тревожност, болки в мускулите и слабост.

4. Зачервена и белеща се кожа на лицето

Много хора страдат от заболявания на кожата като розацея и екзема. Но в болшинството от случаите тези симптоми са признак за наличие на дефицит на рибофлавин или на витамин В2.

Типични признаци са сухота на кожата и сърбеж. Ако освен това устните ви са напукани, образуват се язвички по краищата на устата и носа – проблемът е точно този.

Витамин В2 участва в образуването на червените кръвни телца, защитава нервната система, подобрява работата на имунната. Яжте соеви зърна, спанак, кисело мляко, цвекло и марули.

5. Напукан език

За да разберете дали приемате достатъчно витамин В от храната е необходимо просто да си отворите устата и да се погледнете в огледалото.

И по точно своя език. Ако е с бледно розов цвят и с гладка форма, то тогава всичко е наред. Но ако по него има множество малки пукнатини и вдлъбнатини, то това означава, че трябва да ядете повече витамин В3.

Недостатъкът на последния се съпровожда с гадене, анемия, главоболие, повишени нива на холестерола.

Следва продължение…