Ако страдате от диабет, вероятно ще получите много"експертни" съвети и много различни идеи как да се справите с болестта.

Преди да предприемете промяна в начина си на живот, се консултирайте с лекар, за да се уверите, че ефектът ще е здравословен и няма да навреди на здравето ви.

Прочетете най-често срещаните митове, свързани с диабета и си спестете разочарования, като ги избегнете.

Хората, които страдат от диабет, не трябва да се упражняват

Този мит вероятно е възникнал от рядък случай, в който страдащият от диабет е имал тежко заболяване на очите. В интерес на истината при по-голямата част от хората, упражненията са един от най-добрите начини да се постави под контрол болестта.

Хората, които страдат от диабет не трябва да се натоварват, но могат да правят умерени упражнения като разходки. Голяма част от професионалните спортисти за засегнати от болестта, което е неоспоримо доказателство, че ако се вземат подходящите предпазни мерки може дори да започнете упражнения с висока интензивност. Ако изпитвате съмнения за това дали упражненията са безопасни за вас, се консултирайте с лекар.

Хората, които страдат от диабет, не могат да получат застраховка живот

Този мит може лесно да бъде опроверган след консултация със застрахователните компании. Те ще бъдат повече от щастливи да приемат вашата застрахователна полица.

Ако се нуждаете от инсулин сте в крайния стадий на болестта

Инсулинът се използва често в началото на лечението, за да се контролира нивото на глюкозата в кръвта.

Ниското ниво на глюкоза убива мозъчните клетки

Проучванията показват, че възрастните, които имат ниски нива на кръвната глюкоза не страдат от загуба на психичното функциониране. Децата, чиито мозъци все още се развиват, обаче трябва да бъдат защитени от ниските нива на кръвната захар.

Изяждането на парче торта може да бъде опасно

Понякога кръвната ви захар може да се повиши, но лесно може да подобрите състоянието си с упражнения или медикаменти.

Ако приемате лекарства, правите редовно упражнения и спазвате здравословна диета ще поддържате идеално ниво на кръвната захар

Има много компоненти, които определят нивото на кръвната захар, включително психическото състояние и мензиса (за жените в менструация). Не трябва да сте изненадани, ако от време на време кръвната захар е извън допустимия обхват.

Има прости лечения, които помагат при диабет - акупунктура, йога или хром

За съжаление до този момент не са открити методи, които да излекуват болестта. Лекарите съветват пациентите да се придържат към балансирана диета, упражнения и медикаменти, които ще поддържат състоянието им добро, но няма да го излекуват напълно.

Не може да бъдете спонтанни, когато имате диабет

Факт е, че животът ви ще се промени след диагностицирането на болестта, но ако спазвате диета и правите много упражнения, вероятно ще сте по-здрави от много хора, който не са засегнати от диабет.

Диабетът се наследява

Диабет тип 1 се среща рядко при двама души от едно семейство. Диабет тип 2 е по-вероятно да се появи на фона на семейна обремененост, но по-скоро зависи от семейните хранителни навици и липсата на физически упражнения, отколкото от наследствеността. Ако родителите ви страдат от диабет и детето ви е диагностицирано със същата болест, вероятността причините за това да се дължат на наследствеността са минимални.