На повечето от нас вероятно ви се е случвало да стоите присвити на съвещание или в аудиторията в университета и да осъзнавате, че изобщо не сте в състояние да се концентрирате.

Вместо да вникнете в това, което се случва, вие си мислите за предстоящите задачи, за вчерашната вечеря или си мислите за това какво не ви достига…
Блуждаещото съзнание е известен на науката проблем.

Вероятно още в училище са ви правили забележки за това, че сте небрежни. Но ето вече сте в зряла възраст, а проблемът е останал.

Но не се притеснявайте. Вие съвсем не сте сами. Неотдавнашно изследване, проведено от Матю Килингворзи и Ден Гилбърт, в което взели участие 2000 души в зряла възраст и показало, че средно 47% от цялото време ние мислим не за това, което правим в настоящия момент.

Още по-изненадващо е, че почти винаги, когато ние се намираме със съзнанието си в настоящия момент, ние сме по-нещастни от моментите, когато сме съсредоточени.

Това означава, че на всички нас би ни се улеснил много животът, ако се научим да се съсредоточаваме върху това, което правим точно сега. Най-добрият начин да научите мозъка си да се концентрира – това е медитацията. Но има и още неща, които следва да знаете.

Как да укротите блуждаещия си ум с помощта на медитацията?

Съзерцателните практики хората са започнали да използват преди хиляди години. Подобни техники като медитацията ни позволяват да се загледаме вътре в себе си и да проведем един разследване за това как протичат нашите собствени умствени процеси.

Поради това хората, които практикуват медитация, не преустановяват потока на мислите си, както много хора смятат, а се научават как да ги разпознават и да ги „забелязват“.

Те започват, както се казва „не на автомат, а осъзнато“. Нещо подобно са правели и философите, когато говорили за „мисленето като мислене“.

В основата на медитацията стои идеята за съсредоточаването върху физическото усещане на собственото дишане. Това звучи просто. Но се опитайте да правите това в продължение на няколко минути и да запазите концентрацията си в продължение на няколко минути.

Ако вие сте като повечето хора, то в рамките на 1-2 минути вашето внимание ще започне да блуждае. Вие ще започнете да размишлявате, да фантазирате или да правите планове.

В определен момент вие ще разберете, че вече не сте концентрирани върху дихателния си процес. И в този момент е необходимо да се върнете концентрацията си върху дишането си.

Цикълът трябва да бъде повтарян отново и отново, колкото по-дълго вие провеждате тази практика, толкова по-лесно ще ви бъде да се съсредоточите върху дишането си.

В живота това ще ви помогне по следния начин – на вас ще ви бъде по-лесно да се съсредоточавате върху всяка една дейност, с която вие сте решили да се занимаете.

Всъщност, медитацията ви помага по-добре да улавяте естествената траектория на своя ум и да тренирате системите на вашето внимание – така ще ви бъде по-лесно да разпознавате психическия пейзаж на вашето съзнание в всеки един момент.

Колкото повече медитирате или по-точно, колкото по-дълго време прилагате тази практика, толкова по-лесно ще ви бъде да управлявате своя ум. Тези които се занимават с медитация достатъчно дълго споделят, че им е много по-лесно да се откажат от натрапчивите мисли и идеи.