Няма нужда да търсите извора на младостта, защото ние сме събрали 9-те най-важни фактора за това на едно място тук, за вас. От индустрията за милиони с антиейдж добавки до научните лаборатории по-цял свят, всеки иска да научи тайната на дълголетието.

Неотдавна учени направиха някои открития свързани с продължителността на живота, изучавайки кръвта на 115 годишна жена.

Според резултатите публикувани в едно от-най престижните американски списания, ежедневната умерена физическа активност води до по-малко физически увреждания в напреднала възраст, както и до по-дълъг, активен и здравословен живот.

Всеки ден изникват нови и нови открития засягащи дълголетието, но преди учените да открият нещо наистина фундаментално, което да спре времето, ето на кратко какво можете да направите сега:

1. Вашата личност се отразява на продължителността на живота ви. “The longevity project”, едно от най-големите проучвания във света сега, което се провежда в продължение над 8 десетилетия, учени от университета Стандфорд открили, че добросъвестността бие всички други личностни качества що се отнася до продължителност на живота.

Качества като благоразумие и организираност, а понякога дори и известна степен обсебеност и липса на безгрижие, са все качества, които всъщност, колкото и да не ви се вярва, помагат на хората да живеят по-дълго.

Широко е разпространено мнението, че отпуснатите и безгрижни хора живеят по-дълго, но въщност в повечето случаи не е така. Внимателното и отговорно поведение всъщност кара хората да правят всеки ден здравословни избори.

По стегнатите и педантични хора са много по-внимателни и претециозни когато избират къде да работят, къде да живеят, за кого да се омъжат, дали да пушат, колко бързо да карат и дали да спазват лекарските препоръки.

2. Вашата диета има значение. Голямо. Повечето проучвания върху хранителните навици на хората и тяхната продължителност на живота несъмнено показват, че храната която ядем е от огромно значение.

Най-много столетници живеят във страните по северното крайбрежие на Средиземно море, които се отличават със специфична диета, много богата на плодове, зеленчуци, ядки маслини, зехтин и други подобни.

Диетата до голяма степен се свързва с доброто здраве при възрастните хора, с по-ниския риск от сърдечно съдови заболявания и дори с качеството на паметта. Учените са категорични - диетата е един от най-важните фактори в дълголетието.

3. Разбира се, и гените са фактор. Ако вашите родители са живели дълго, това не означава, че и вие ще живеете дълго, но все пак съществуват някои биологични фактори.

Въпросното изследване на 115 годишната жена за която споменахме по-рано, показва че изтощаването на стволовите клетки може да бъде една от причините за смърт при здрави хора които са над 100 години.

Това означава, че с изчерпването на запасите от стволови клетки времето на човека фактически изтича. Друго проучване показва че някои хора могат да бъдат склонни към по-малко болести или да имат различни нива на химикали в мозъка например, серотонин и допамин, което да им даде предимство чрез по-добро контролиране функциите на тялото.

4. Оставането в училище за по-дълго време ще добави няколко години живот. Обучението доста често се свързва с по-дългия живот. Изследване от 2012 година показа, че хора завършили бакалавърска или по-висока степен образование живеят средно с 9 години повече от хора, които не са завършили гимназия.

Най-новите проучвания показват, че образованието всъщност е сред по-важните фактори и има по-голяма значимост дори от расата и доходите на индивида. Образованите хора обикновено имат по-лека работа, плануват тяхното бъдеще по-добре и цялостно правят по-добри избори в живота.

5. Стресът на работа не е задължително лош за вас. Работейки здраво не означава, че стресът от работата ще ви навреди. Проучвания показват, че в по-голямата си част столетниците са именно хора, които са работили здраво, независимо от професията.

Много скептици казват, че се съмняват от това дали здраво работещия човек може да се наслаждава наистина на живота. Проучванията обаче са категорични - здраво работещите хора са по-малко стресирани и нещастни, но за сметка на това по-щастливи здрави и социално свързани, особено ако работят до по-напреднала възраст.

6. Спокойствието помага. Някои проучвания показват, че усещането за душевен мир може да се отрази положително на продължителността на живота.

Изследване на хора, които посещавали курсове по медитация в продължение на 3 месеца, показва че за този период те са увеличили с 30% активността на ензима теломераза, който е свързан със стареенето. Откритията са в много начален стадий, но все пак показват, че умът може да има ефект върху тялото.

7. Не е нужно да бъдете оптимист. Докато постоянно се дискутира влиянието на позитивното мислене върху стреса, проучвания показват, че да се мисли позитивно не винаги е здравословно. Ако сте прекалено оптимистични за даден проблем или здравословно състояние, вие можете да не обмислите някои странични ефекти и недостатъци, които после да ви навредят.

8. Да бъдете социален е критично важно. Наличието на силна социална група и стабилни приятелски връзки се асоциира с дългата продължителност на живота.

Жените има по-силни социални връзки и това се счита за основната причина за по-високата им продължителност на живота спрямо мъжете. Жените по-често търсят подкрепа от своите близки и приятели и традиционно обичат да говорят за страховете и грижите си.

Това им помага да се справят по-лесно с проблемите, укрепва връзките с другите хора, помага им да регулират стреса и подобрява имунната функция.

9. Застояването е най-лошото нещо което може да направите. Проучвания показват че продължителното застояване на едно място поставя хората във риск за здравето и скъсява  живота. Проучване от 2012 година откри, че всеки един час прекаран на едно място (например в гледане на телевизия) след 25 годишна възраст скъсява с 22 минути продължителността на живота.