Абсцес на носната преграда – това е рядко срещано заболяване, при което в областта на предната или хрущялна част на носната преграда се появява кухина, съдържаща гнойни маси.

В преобладаващия брой случаи развитието на този патологичен процес се предшества от травми на носната кухина, но са възможни и други причини.

Абсцес на носната преграда - какво го предизвиква

При своевременно оказана медицинска помощ тази патология е с благоприятна прогноза.

Едно от най-разпространените усложнения е увреждане на 4-ъгълния хрущял с перфорация на преградата и деформация на носа.

При това състояние съществува риск от разпространение на инфекциозна флора към разположените в близост анатомични структури.

Абсцес на носната преграда не се образува често. Възможно е да се развие на всякаква възраст, включително и при деца. Каквато и зависимост от пола не се установява.

Според статистиката, при приблизително 1% от хората, преживели травма на лицевия скелет, впоследствие се открива такова възпаление.

Това заболяване може да се усложни с инфекциозно увреждане на разположените в близост анатомични структури.

В този случай съществува вероятност от възникване на флегмон на очните орбити, менингит или менингоенцефалит, гноен тромбофлебит и т.н.

Какви са причините за абсцес

Основна роля при развитието на това заболяване е на бактериалната флора. Възбудители най-често са стафилококи и стрептококи.

Други бактерии също могат да способстват за формиране на възпалителен процес, макар и това да е значително по-рядко.

В преобладаващия брой случаи възникването на абсцес се предшества от травма на носната кухина.

Първоначално се образува хематом, който впоследствие се инфектира и натрупва гной.

Още една възможна причина е травмиране на слоя лигавица на носната кухина. Тази травма също може впоследствие да се инфектира и да натрупа гной.

В основната рискова група са хора, които страдат от имунодефицитни състояния. Съществуващите ендокринни патологии, вредни навици, недостатъчно витамини, преохлаждане – всичко това се отнася към предразполагащите фактори.

Съществуват някои разлики в механизма на развитие на абсцес на носната кухина, които зависят от причините за него.

В случай ако първоначално между хрущяла и съединителнотъканната обвивка, която го покрива или тази обвивка и лигавицата се е събрала кръв, се наблюдава бързо нарастване на възпалителната реакция.

Симптоми при абсцес на носната преграда

Клиничната картина при това заболяване обикновено нараства постепенно. Първоначално основен симптом е затрудненото носово дишане. Запушва се лявата или дясната ноздра, поради което дишането се осъществява през устата.

Допълнително се наблюдава отслабване на обонянието, болки в носа, които се усилват, дори при незначителна палпация.

При преглед се установяват симптоми като оток и зачервяване на носа, а също и тъканите, които го заобикалят.

Още един характерен е на практика постоянната болка в областта на главата. Всички описани по-горе клинични проявления също се срещат и при хематоми, затова е необходимо да се подхожда внимателно към въпроса за диференциалната диагностика.

Основната разлика е в това, че при абсцес присъстват симптоми, които сигнализират за обща интоксикация на организма. Представени са от фебрилна треска, слабост, неразположение, втрисане, обилно изпотяване и т.н.

За хематомите интоксикационен синдром не е характерен. Също се образува гнойна кухина, съпроводена с по-изразена болка от хематома.

Диагностика и лечение на болестта

Диагнозата се поставя с преглед в съвкупност с допълнителни методи. Първо се провежда предна риноскопия, позволяваща да се установи възпалително огнище.

За изключване на хематоми е показна пункция, при която се получава гной, а не кръв.

Гнойните маси се насочват към бактериологично изследване за идентификация на възбудителя. При изследване на кръвта присъстват признаци на възпалителна реакция.

Абсцесът на носната преграда е показание за хирургична интервенция, при която гнойната кухина се разкъсва и се дренира. Паралелно се назначават антибиотици, които се избират в зависимост от чувствителността на възбудителя, а също и паралелно се провеждат мероприятия по дезинтоксикация.

 Профилактика на абсцес на носната преграда

Основен метод за профилактика е предотвратяване на травмиращите въздействия на носната област. Ако травмата все пак бъде получена, и хематом се формира, следва да се дренира.

Също е необходимо да се повиши нивото на имунна защита, за борба със съществуващите в организма инфекциозни огнища и т.н.