Аероотит – това е доста често срещано патологично състояние, при което в средното ухо се развива възпалителна реакция, обусловена от резките колебания на атмосферното налягане.

Най-често това възпаление е с професионална природа. С други думи то възниква при хора с определени професии, например, водолази и летци. Но понякога с него могат да се сблъскат и други категории граждани.

При най-неблагоприятно стечение на обстоятелствата това заболяване може да стане причина за изразено отслабване на слуха и дори може да се стигне до пълна глухота.

Основна причина за възникване на аероотит е бързо понижение или повишение на атмосферното налягане. Поради бързата скорост на тази изменения на структурите, които участват в изравняване на външното и вътрешното налягане, които не успяват да се задействат.

Повечето хора поне веднъж в живота са страдали от запушено ухо, обусловено от измененията на налягането на околния въздух.

Обикновено това се случва, ако разликата между външното и вътрешното налягане е минимална. Възпалението в средното ухо се развива, ако тази разлика стане значително по-голяма.

Първичното изменение на атмосферното налягане води до издуване и разтягане на тъпанчето

Механизмът на развитие на това заболяване е представен от увреждане на структурите, които влизат в състава на средното ухо, поради голямата разлика между вътрешно и външно налягане.

Проявлението на уврежданията може да бъде най-различно – от минимални изменения до счупване на слухови костици. Голяма роля тук играе факторът, колко бързо се е изменяло налягането.

Получените травми задължително водят до развитие на възпаление. На първо време то е с катарален характер. Но много често впоследствие се присъединява вторична бактериална флора, поради което възпалителният процес придобива гноен характер.

Следва да се отбележи, че при повечето здрави хора структурите, отговарящи за изравняване на налягането, достатъчно добре се справят със своята задача.

Често проблемът възниква при тези хора, при които слуховата тръба функционира непълноценно. За това способстват възпалителни процеси в горните дихателни пътища.

Симптоми, характерни за аероотит

Симптомите при това заболяване нарастват достатъчно бързо. Основно оплакване на болния е болката, локализираща се в ухото. Интензивността на болковия синдром може да се различава при всеки конкретен пациент.

Някои хора сигнализират за неговата умерена изразеност, а други говорят за нетърпим характер. Понякога болката се разпространява в задните отдели на главата.

При много рязко изменение на атмосферното налягане може да се наруши целостта на тъпанчето. В този случай присъства специфичен симптом като звук от пукане, вследствие на който бързо нараства болката и слухът бързо отслабва.

Болковият синдром при разкъсване има доста остър характер. Много опасна е ситуацията, при която се нарушава целостта на слуховите костици. В този случай настъпва внезапна загуба на слуха.

И възстановяването на слуха без хирургична намеса трудно може да се постигне. Освен това често пациентите се оплакват от пристъпи на световъртеж и нарушения на координацията на движенията.

В случай на присъединяване на вторична бактериална флора, нарастват симптомите на повишена температура, обща слабост и неразположение, а също и изтичане на ексудат от ухото, който има първоначално серозен, а след това и гноен характер.

Диагностика и лечение на заболяването

Първо диагнозата се поставя въз основа на оплакванията на човека.

При лека степен терапията се провежда със съдосвиващи капки в носа и въвеждане в слуховия проход на сонда с антисептични и противовъзпалителни разтвори.