Кой днес страда от диабет? Има хора, при които това заболяване се развива, защото в организма не достига хормонът инсулин, осигуряващ постъпването на глюкоза в клетките на тялото – и това е диабет тип 1.

Причината за заболяването е разрушаването на клетките на панкреаса от собствените имунни клетки.

Ако пък хормон се образува, а клетките не реагират на него, и глюкоза не постъпва в тях, това е диабет тип 2.

Диабет тип 1 най-често се развива в млада възраст при тези, при които болестта е заложена в гените. Диабет тип 2 в повечето случаи е в резултат на неправилен начин на живот.

Но с всяка изминала година учените откриват нови и нови рискови фактори за развитие на диабет както 1, така и 2 тип.

Понякога дори да си представим е невъзможно, че тази или друга диета, лекарства или особеност на начина на живот също могат да станат провокатори на това хронично заболяване. Какви нови рискови фактори за развитие през последните узнаха учените?

Опасно хранене

Причина за диабет може да стане храненето на човек. И става въпрос не само за наднормено тегло и затлъстяване. Както показват изследванията от последните години, дори някои диети представляват особена опасност.

През август тази година бяха публикувани резултати от изследване на швейцарски учени, съгласно което кетонните диети в ранен етап могат да станат причина за повишаване на риска на диабет тип 2.

Специфика на кетогенните диети – за пониженото съдържание на въглехидрати и за повишеното на мазнини. Предполага се, че трябва да доведат до загуба на килограми.

При норма повишаването на нивата на кръвната захар се отделя хормонът инсулин, който първо спомага за усвояване на глюкозата от клетките на тялото, и второ сигнализира за черния дроб за необходимостта да спре синтезирането на захар.

Както се оказва, при кетогенни диети този механизъм се „чупи”: черният дроб престава да реагира на сигналите на инсулина под действието на мастните киселини.

Т.нар. прекъсната /синусоидна/ диета също повишава риска от болестта диабет.

Този режим на хранене, когато човек редува разтоварващите дни – с минимално потребление на калории и дни, когато яде всичко, каквото поиска, води до образуване на свободни радикали в тъканите и окислителен стрес.

Лекарства и диабет

Бременността е период, когато протичащите в тялото изменения могат да повишат нейната уязвимост от неочаквана страна.

Още през 2016 г. експерти от Националния институт за здравеопазване на САЩ заявиха за опасността от неконтролируем прием от бременните на железни препарати.

Оказва се, че на наднормено постъпване в организма на подобни средства се развива увреждане и гибел на бета-клетките на панкреаса, които синтезират инсулин.

Впоследствие се развива гестационен диабет, представляващ опасност и за майката, и за плода.

Диабет и здравословен живот – на какво да обърнем внимание

Кога движението е живот

Само по себе си наличието на наднормено тегло – това вече е рисков фактор за развитие на диабет тип 2.

Но процесът на развитието на заболяването може да се преустанови, ако се заемем с отслабване или поне редовно се движим.

Ако се откажем от движението – болестта ще прогресира.

Спирането на цигарите – рисков фактор за развитие на диабет

На пръв поглед спирането на цигарите е най-доброто, което можем да направим за своя организъм.

Но в началните етапи в борбата с вредния навик рискът от диабет се повишава и причината е напълняването.