С развитието на технологиите много от класическите методи за отстраняване на нежеланото окосмяване като бръснене и изскубване на космите останаха до голяма степен в миналото.

На тяхно място идват все по-ефективни технологии за отстраняване на окосмяването, една от които е AFT епилацията, която ще разгледаме в настоящата статия.

Създателят на тази технология е израелска компания. При създаването ѝ са били отчетени всички недостатъци на съществуващите днес методики за отстраняване на нежеланото окосмяване с лазер и методът на фотоепилация, например болезненост и влиянието от цветовия тип на кожата и космите и са били отстранени.

Но технологията АФТ се използва не само за отстраняване на нежеланото окосмяване, а също така и за подмладяване, лечение на купероза, за отстраняване на белези и на пигментни петна, за премахване на бенки и други новообразувания на кожата.

За провеждането на самата епилация израелската компания създала и специален прибор, а тъмните, твърдите и светлите и тънките косми се отстраняват посредством специален диоден лазер от ново поколение.

Съчетаването на светлинна и лазерна технология позволява AFT епилацията да се използва независимо от цвета и типа на кожата и да се провежда на всякакви участъци на тялото, в частност в дълбоката бикини зона – интимно обезкосмяване, на горната устна, лицето, шията, подмишниците, гърба, на корема, ръцете, гърдите, краката.

Обезкосмяването на интимните зони, благодарение на този метод, е напълно безболезнено и деликатно.

Как действа АФТ обезкосмяването?

Този метод за премахване на нежеланото окосмяване е много подобен на фотоепилацията, но е доста по-усъвършенстван.

AFT – обезкосмяване или Advanced Fluorescence Technology се превежда като „Усъвършенствана флуоресцентна технология“. Състои в използването в използването на специални филтри, които премахват тези части от спектъра, използвани при фотоепилацията, които са неефективни за отстраняване на нежеланото окосмяване.

При фотоепилацията увреждането на космения фоликул се осъществява под въздействието на светлинното излъчване с дължина на вълната от 500 до 1200 нанометра. Най-добре пигментът меланин поглъща късите лъчи с дължина 450-600 нанометра, но те не могат да проникнат достатъчно дълбоко.

Ето защо приборите за АФТ-обезкосмяване отстраняват лявата част от спектъра – тоест лъчите с по-малка дължина и оставят светлинното излъчване с дължина на вълните от 755 до 1200 нанометра.

В приставките за провеждането на АФТ-епилацията се използва специална система за равномерно разпределение на светлинното излъчване, която позволява използването на правоъгълен импулс, а не пиков.

Правоъгълният импулс позволява по-интензивно и продължително въздействие на меланина на косъма с по-малък разход на енергия.

Почти пълната безболезненост на АФТ-обезкосмяването се постига благодарение на охлаждането на кожата по време на процедурата поради ефекта Пелте и използването на технологията „In Motion“.

Предимства и недостатъци на АФТ-обезкосмяването

Предимства

• Безболезненост или минимална такава, затова при тази методика не се налага обезболяване;
• Безопасност – поради отсъствието на „ненужния“ спектър, който предизвиква множество негативни последствия, тази методика не предизвиква увреждане на кожата, изгаряния, продължително и упорито зачервяване.
• Подходящо е за всички части на тялото, където е необходимо обезкосмяване.

Недостатъци

• Справянето с нежеланото окосмяване е за дълго, но завинаги;
• Ефектът не е видим веднага, а едва 7-10 дни след първата процедура, а за пълно избавяне от космите се налага извършването на 7-10 процедури;

Противопоказания

• Бременност и период на кърмене;
• Остри и хронични заболявания;
• Инфекциозни такива;
• Захарен диабет и други заболявания на ендокринната система;
• Пресен, получен преди не повече от 2 седмици загар.