Движенията на плода създават много положителни емоции за бъдещата майка. Кога и как жената чувства движенията на плода? В кои случаи „поведението“ на плода може да стане сигнал за тревога, а кога повод за безпокойство няма?

Първите си движения плодът почва да прави още на 7-8-ма седмица на бременността. Именно към този момент вече са формирани първите мускули и нерви влакна. Сега сигналите от нервната система вече могат да предизвикват мускулните съкращения.

Но бъдещата майка не усеща тези движения вътре в себе си, тъй като плодът е засега твърде малък и не достига до стените на матката.

Постепенно бебето расте и извършвайки движения, започва да се докосва до стените на матката. Бъдещата майка вече започва да усеща неговото шаване.

Жената, очакваща първото си дете, започва да чувства движенията на плода приблизително от около 20-тата седмица от бременността, а раждащите повторно от 18-тата седмица. Разликата от 2-те седмици е свързана с това, че опитните майки знаят какво именно трябва да почувстват.

Еволюция на усещанията

Първи триместър

Първите движения на плода често се възприемат от бременните като ускорена перисталтика на червата. Някои ги описват като пърхане на пеперуди, други като рибки, плуващи в стомаха. В първите седмици след тяхната поява движенията на плода в повечето случаи не се усещат всеки ден.

Втори триместър

През този период бременните чувстват „балончета“ в корема, защото бебето активно се движи в маточната кухина. С растежа на плода леките побутвания се сменят с доста силни ритници.

Трети триместър

В третия триместър – към 32-ра 34-та седмица, плодът заема определено положение в матката, което не се променя до раждането. Ако то е легнал с главата надолу, то ритниците бременната ще усеща в горната част на корема, а ако е обратно, то тогава в долната.

Бременната е необходимо да запомни деня, когато е усетила първите движения на плода и да съобщи на наблюдаващия я акушер-гинеколог. Тази дата се нанася в медицинския картон.

Благодарение на този запис лекарят ще може да изчисли предполагаемата дата на раждането – по време на първата бременност към датата на първото шаване се прибавят 20 седмици, а при повторното 22 седмици.

Преди раждането

2-3 седмици преди да се появи на бял свят плодът започва да се движи не толкова активно в сравнение с по-рано. Това е свързано с факта, че матката плътно обхваща прекалено порасналото вече бебе и пространството за движение става съвсем малко.

Честота на шаване

Ориентири за активността на бебето

Движенията на плода отразяват неговото състояние. Наблюдавайки ги бъдещата майка ще може да разбере как се чувства бъдещото ѝ дете.
До 26-тата седмица бременната може да забележи, че промеждутъците между движенията на плода са достатъчно големи – до денонощие.

Това не означава, че бебето не се движи, просто някои движения не се усещат от нея. От 26-та 28-ма седмица плодът при норма трябва да се движи 3 пъти дневно 3 пъти в продължение на 10 минути, 5 пъти в рамките на 30 минути и 10 пъти за един час.

При нормално състояние бебето да не се движи 3 часа подред. Най-често през това време то просто спи. Вечерта и през нощта бременната чувства, че плодът рита по-силно, но това е защото през деня просто не забелязва движенията му.