Най-малките деца невинаги могат да бъдат наблюдавани постоянно, особено когато започнат да се въртят и да пълзят. Достатъчно е мама не просто да отиде в другата стая, а просто да се обърне за няколко секунди, за да се чуе страшен звук от удар в пода и силен детски плач.

Какво трябва да се направи в този случай, веднага при личния лекар, на спешен кабинет за преглед или просто да успокоим детето и да го наблюдаваме известно време?

Откъде най-често падат малките деца

Колкото и да звучи парадоксално, най-често се касае за предмети, предназначени за малки деца. Първо място заема масичка за повиване или за смяна на памперси, където родителите преобличат детето, сменят му памперсите.

Мама може да отиде в другата стая да вдигне телефона, да изхвърли мръсен памперс, да вземе нов пакет мокри кърпички. Масичките за повиване са доста високи, затова падането не минава без последствия.

Опасни са детските столчета за хранене, ако не са снабдени с колани или ако има такива, но те не са затегнати.

В кухнята има толкова много интересни неща, и мъникът може да се опита да се покатери на стола, откъдето не е изключено да падне. Още една зона на риска са количките, често родителите слагат децата в тях, за да могат да свършат малко работа.

Ако детето вече умее да сяда и да става на ръце и крака, то може тихо да се събуди и да се опита да се измъкне от количката.

Децата също падат от легла и дивани, по време на сън или на игри. С цел намаляване на риска от падане по време на сън или след събуждане са подходящи специални бордни дъски, които лесно могат да се прикрепят към всяко легло.

Що се отнася до игрите, не разрешавайте на детето да скача по дивана – падането на пода може да е болезнено, и то много.

Как да разберем трябва ли да заведем детето на лекар след падане

Има множество препоръки по повод това дали детето се е разминало с лека уплаха или е получило сериозна травма. Човек без медицинско образование трудно би забелязал някои нюанси, които са важни.

По-добре да се презастраховаме и да заведем детето при личния лекар. Понякога обаче се налага това да се направи незабавно – да се извика бърза помощ или да се отиде до най-близкия спешен кабинет.

Това е необходимо, ако:

  • Детето загуби съзнание, може да изглежда, че просто заспива в ръцете ни;
  • Ръцете или краката му се намират в неестествено положение;
  • Зениците му са с различен размер;
  • Под очите са се появили сини петна;
  • Има открити рани или му тече кръв от носа или от ушите;
  • Детето плаче, без да спре.

Други опасни симптоми са сънливост, нетипично поведение, нарушение на обичайния ритъм на говорене.

В случай ако детето се успокои бързо и се държи както обикновено, храни се добре, усмихва се, посещението при лекуващия семеен лекар може да се отложи за следващия ден.

Добре е личният лекар да издаде направления при падане от по-високо за невролог, травматолог и за офталмолог.

В случаите, когато се намираме извън града и това се случи, няма в близост спешен кабинет или медицински център, и няма да признаци на сериозна травма, прегледите при посочените специалисти могат и да се отложат за известно време, дори и по преценка на майката могат и да не се проведат.

Малките деца и без това по график се водят на детски консултации, които обикновено са веднъж месечно, ако няма нещо подозрително, то тогава може да се сподели с педиатъра за случилото се падане.

Специалистът ще насочи вниманието си към евентуални патологични изменения, вследствие на травми от падането и при необходимост ще назначи прегледи при други специалисти.

Детският организъм всъщност съвсем не е толкова крехък, колкото си мислят някои родители, успял е да издържи преминаването през тесните родилни пътища, да устои на силния натиск. Затова и падане от по-високо може и да не доведе до неблагоприятни изменения.