Ако сутрин се събуждате отпаднали, с главоболие или гадене, то вие не сте сами. За това състояние може да има множество причини.

За щастие, с повечето от тях не е трудно да се преборим.

Какво влияе на организма и не позволява да си починем подобаващо

1.Сутрешен пристъп на мигрена

Мигрената се среща при всеки 10-ти човек по света. Проявява се с главоболие, но не само – към нея могат да се присъединят нарушения на зрението, чувствителност към миризми, светлина, звук, гадене и повръщане.

Такива пристъпи са с продължителност от 4 часа до 3 денонощия.

Най-често, както казват експерти, пристъпът на мигрена започва рано сутрин, но може и да е обратно. Мигрената може да се предшества от аура, а може и да не.

При жените вероятността от мигрена е 3 пъти по-висока, отколкото при мъжете, което е свързано с хормоните. С същите са свързани и пристъпите на менструална мигрена.

Главоболието сутрин може да е от пристъп на болка от напрежение – това, което обикновено ни застига към края на работния ден. Тази болка често е свързана с депресия.

Ако вече сте свикнали да се събуждате с главоболие, то трябва да се обърнете за консултация към личния лекар първо.

2.Нарушение или разстройство на съня

Връзката между съня и това, че чувстваме зле сутрин може да е двустранна.

Понякога заради неразположение се заспива трудно, а понякога е обратното – непълноценният сън пречи на организма да се възстанови. И това се проявява не само с усещане за недоспиване.

Безсънието може да е причина за някои форми на хронично главоболие, което включва и пристъпи сутрин. Нарушения на циркадните ритми също може да предизвика главоболие сутрин.

3.Инерция на съня

Още едно интересно състояние, което може да предизвика неразположение с трудно събуждане слабост и раздразнителност.

Няма да е добро утрото, ако човек се събуди във фазата на бавния сън. Обикновено се чувства отпаднал и не помни какво е сънувал, преди да се събуди. Тази инерция продължава обикновено 15-30 минути.

Макар да се смята, че на възрастен са му достатъчни 7-8 часа за сън, но понякога дори и при такава норма е възможно хронично недоспиване. Понякога недоспиването се натрупва със седмици, или лягането вечер става по-късно от индивидуалните потребности – сънят преди 12 часа осигурява по-пълноценен отдих, или пък при вас нормата на съня е над средната.

Във всеки случай това недоспиване се отразява на общото ни състояние. За начало трябва да опитаме да се наспиваме и да се научим да си лягаме по-рано.

4.Депресивно разстройство

Сутрешното лошо настроение е един от симптомите на депресия. И това се среща при ендогенно депресивно разстройство, предизвикано не от стресови ситуации и емоционални фактори, а от нарушения на работата на организма. Във всеки случай е необходим лекар.

5.Желязодефицитна анемия

Слабостта сутрин може да е признак на анемия с недостиг на желязо. Това не е трудно да се изясни, необходимо е само да се направи изследване на кръвта.

Лечението на анемия се провежда с железни препарати, но не трябва сами да си ги купуваме от аптеката, дозите, курсът и методът на прилагане на лекарствата се преценяват от специалист.

Понякога помага само венозното въвеждане.

6.Твърде много храна

Ако цяла нощ вместо да спим, работим, то съвсем не е изненадващо, че сутрин не е изненадващо, че сутрин не ни иска да се раздели с леглото. Същото се отнася и за стомашно-чревния тракт.

Ако вечерта го натоварим повече, ще ни отмъсти. И далеч няма да са само да са допълнителни симптоми за проблем с органите на храносмилането, а към тях се добавят отпадналост и дори раздразнителност.

Най-лошият избор за вечеря са мазните, месните храни и тези, съдържащи скорбяла – картофи, макарони, най-подходящи са млечните продукти и пилешкото филе от гърди.

7.Лекарства

Не се касае само за препарати, които доказано водят до нарушения на съня съгласно листовката. Малко хора знаят, че отпадналостта сутрин може да се дължи и на обезболяващи. Особено тези, които са предразположени към главоболие и пият немалко таблетки. Пристъпът обикновено ни застига веднага след звъна на будилника.

При хронично главоболие приемът на обезболяващи повече от 2-3 дни може да е с обратен ефект.