Именно закаляването родителите и лекарите най-често смятат за най-добрия способ за укрепване на имунитета на детето и именно там те най-често допускат грешки.

Как да закалявате детето си правилно?

Грешка №1 – „Закаляването трябва да започне с идването на студовете и сезона на настинките “

Ако говорим за деца най-доброто време за начало на оздравителните процедури е лятото или топлата и слънчева есен.

Дори ако детето ви нито веднъж не е кихнало през цялата лятна ваканция, бягало е под дъжда, яло е сладолед, без след това да има здравословни проблеми, това изобщо не означава, че пълноценното закаляване може да се отложи за по-нататък.

На първо място, през летните месеци арсеналът от природни закаляващи средства е много по-широк и на второ, през това време от годината организмът е най-добре подготвен за нови задачи и натоварвания.

Освен това много скоро, с началото на учебните занимания или ходенето на детска градина, детето отново ще се сблъска с цял набор от вируси и бактерии. И за тази среща е по-добре да го подготвим от по-рано.

Грешка №2 – „Майката знае най-добре как да закалява детето си“

Мотивацията е най-важният аспект във всяка една дейност. Не следва да сменяте рязко обичайния стил на живот на детето, без да му обяснявате нищо. Разкажете за рожбата си в достъпна за него форма, защо сте започнали да го закалявате и какви ползи ще му донесе това.

Старайте се убедително да представите всички плюсове от това мероприятие, така че да достигнат до детското съзнание.

Грешка №3 – „Една закаляваща процедура е напълно достатъчна“

С една въздушна баня или например изплакване на гърлото с разтвор от морска сол няма да бъдат особено полезни.

Да напомним закаляването е комплекс от мерки, а не едно повтарящо се действие. Започвайки борба за имунитета на детето, е важно да си давате сметка за това колко е важна системността и постоянно движение – от простото към сложното.

Грешка №4 – „Заради закаляването детето боледува още по-често“

Понякога родителите не разбират добре понятията и затова следва да уточним закаляването не е замяна на лечението, а профилактична мярка. Веднага щом забележите, че детето ви се е разболяло, прекратете незабавно всички процедури и точно съблюдавайте предписаната от лекуващия ви лекар схема на лечение.

Едва когато детето ви се възстанови напълно оздравителните мероприятия могат да бъдат продължени – но не с тези температури, на които сте спрели, а от начало.

Грешка №5 – „При закаляване трябва да се действа веднага“

Закаляването на всеки организъм и още повече на детския трябва да се прави постепенно, в противен случай се получава следното – родителите с всички сили „пазят“ детето си, защитавайки ги и от най-лекия ветрец, повиват го със 110 ката дрехи и го пазят да не се натоварва.

Но след като решението за незабавното „оздравяване“, настъпва времето на радикалните мерки – ходене босо по росата или например контрастен душ. Здравето по този начин няма да бъде укрепено, по-скоро обратното.

Педиатрите препоръчват да се започне с малко – например проветряване на стаята при хубаво време в присъствие на детето и преобличане в по-леки дрехи. А след това могат да се започнат слънчеви и въздушни бани, а след това водни процедури.