Идентифицирането на нови алергени в наши дни отдавна е станало нещо обичайно. Все пак биват правени такива открития, които изненадват дори и голяма част от учените – например, фактите около идентифицирането на т.нар. семенна алергия.

Сега общоприетата фраза „Аз съм алергична към него“ вече, може да се каже, че има медицинска обосновка. Установено е, че спермата, попадайки във влагалището, може да предизвика алергична реакция при интимната партньорка.

Първите случаи на „семенна“ алергия са били регистрирани в края на 50-те години. В онзи период, при относително чиста околна среда, те се разглеждали като своеобразно изключение от правилата.

Но в последно време случаите на алергия към мъжката сперма зачестяват. Учените обясняват това с общото увеличаване на честотата на разпространение на алергични заболявания, а също и с повишаването на квалификацията лекарите алерголози.

Какво се случва?

Основни признаци на „семенна“ алергия:

  • Астматични пристъпи;
  • Треска;
  • Кожни реакции;
  • Повръщане;
  • Диария;
  • Подуване;
  • Загуба на съзнание;
  • Дори нарушаване на мозъчното кръвообращение.

Семенната алергия може да се изразява и локални болезнени усещания – парене и сърбеж.

Някои медицински специалисти предполагат, че алергията към мъже може да се прояви и при хомосексуалисти, въпреки това към настоящия момент учените не разполагат с данни за това как мъжкият организъм реагира на чуждата семенна течност.

Диагностика

По данни на Джонсън Берстейн от университета на Синсинати в САЩ, от хиляди жени с различни форми на алергични заболявания, всяка 8 страда от тяхната „семенна“ разновидност.

А според информацията на канадските алерголози картината е още по-печална – всяка трета жена, изпитваща болезнени усещания в областта на половите органи, проявява алергична реакция към спермата на своя партньор.

Тези резултати дават основание да се говори за много по-широко разпространение на „семенните алергии“, отколкото досега се смяташе.

Разбира се, алергичните реакции към спермата влияят на качеството на сексуалния живот на партньорите.

Тези жени, които поради страх от загуба на любимия си човек скриват всички проявления на алергична реакция или ако алергията при тях протича в по-малко агресивна форма, рискуват в бъдеще да развият доста сериозни заболявания.

Освен това, дори ако реакцията към спермата на мъжа се проявява слабо при жената, то имунните процеси, които са в основата на алергичната проява, могат да предизвикат безплодие.

В този случай бременност е възможна само чрез изкуствено оплождане, тоест чрез въвеждане на семенна течност от донор.

Но американските здравни експерти препоръчват на жените, ако открият такива симптоми на свърхчувствителност към семенната течност на своя интимен партньор, незабавно да го сменят, тъй като, както бе посочено и по-горе, жената и да понася неприятните усещания, може да остане безплодна.

Лечение на алергия към мъже

За лечението на първо място е необходимо отстраняването на алергена, тоест прекратяването на интимните отношения със съответния „дразнител“.

Американските лекари дори предлагат проверяването за наличието на алергични реакции към сексуалния партньор преди встъпването в брак.

За цялостното лечение на „семенната“ алергия са подходящи всички препарати и процедури, които широко се прилагат при другите разновидности на това заболяване.

Въпреки това чрез използването на презерватив може да се избегне проявлението на семенна алергия.
Но ако жената по време на полов акт почувства сърбеж и парене, е необходимо да посети гинеколог.

Такива симптоми могат да сочат и вече възникнали други заболявания, а за уточняване на диагнозата, е желателна консултация с уролог и алерголог.