Силните мускули са важни за здравото тяло.

Един от начините да поддържате вашите мускули във форма е периодичното им трениране. Но грешното практикуване на упражненията може да не бъде от полза за тях, а дори и да нанесе вреда.

Ето няколко насоки, чрез които ще избегнете нараняване или повреда на мускулите ви:

 1. Бъдете постоянни!

Не може да тренирате от дъжд на вятър и да очаквате големи резултати.

Проучване показва, че трениращият два пъти седмично в продължение на 1 година ще постигне по-добри резултати от някой, които тренира 5 пъти седмично в рамките на 6 месеца. Истината се крие в постоянството и в този ритъм, който вие сами трябва да изградите.

 1. Дишайте правилно!

Издишайте при повдигане или бутане и вдишвайте бавно при освобождаване на товара или теглото. Никога не задържайте дъха си, докато се натоварвате.

Това действие, наречено маневрата на Валсалва, може временно да повиши кръвното ви налягане значително и да бъде опасно за хора със сърдечно-съдови заболявания.

 1. Не натоварвайте вашите стави до краен предел!

Винаги оставяйте малко свити вашите колена или лакти, когато изпълнявате упражнение, натоварващо ги. По този начин няма да ги претоварите твърде много.

 1. Имайте търпение!

Не бъдете толкова нетърпеливи да видите резултати. Претоварването и рязкото повишаване или понижаване на вашите килограми  крият рискове да се нараните. Всяка мускулна група има нужда от 48 часа почивка, за да може отново да я натоварите.

 1. Не тренирайте, ако сте болни!

Ако сте били болни е нужно да си дадете един или два почивни дни, след вашето възстановяване, защото вашите мускули имат нужда от по-продължително време за регенериране.

В случай, че болестта ви е по-сериозна и се е наложило да прекратите вашите тренировки за по-дълго време, може да се наложи да използвате по-леки тежести за по-малко съпротивление при възобновяване на упражняването.

 1. Променете тренировката си!

Ако правите дълго време една и съща тренировка, вие трябва да сменяте по-често упражненията си, защото мускулите привикват към едни и същи движения.

 1. Фокусирайте се!

Когато тренирате не мислете за това колко работа имате да вършите, какво трябва да купите от магазина и дали ще имате време да излезете с приятели. Трябва да сте фокусирани единствено и само върху тренировката ви.

 1. Не забравяйте гъвкавината!

Вие не трябва да тренирате само за сила. Отделяйте по  10 минути на ден да правите упражнения за гъвкавост, които ще ви помогнат да се справяте по-добре по време на тренировка.

 1. Балансирайте тренировката!

Една от основните грешки при трениращите е липсата на баланс. Много хора отделят цялото си внимание към горната част на тялото, а междувременно краката изостават. За добра тренировка не трябва да пропускате нито една от мускулните ви групи.

 1. Не правете коремна преса всеки ден!

Подобно на всички мускули, на коремните също трябва да им се дава необходимата почивка. Хубаво е да правите преса през 1 или 2 дена, което ще ви помогне да сте по ефективни.

 1. Намерете вашата мотивация!

Дори и да правите всяко упражнение правилно, вие няма да постигнете много ако не сте мотивирани. Намерете кое ви мотивира по най-добрия начин. Това може да е филм, надъхващо клипче, музика или поставена от вас цел.

Просто трябва да отивате с желание да тренирате.