Зъболекари с неохота препоръчват избелващи пасти за зъби, тъй като малко се отличават по своя състав от обичайните продукти за грижа за зъбите. Силните вещества според някои зъболекари могат да причинят вреда на зъбите.

Как да изберем безопасна и ефективна паста за зъби? На какво да обърнем внимание в състава? Защо са необходими калций, фосфор и кой ги препоръчва?

Възможно ли е да се върне предишната белота на зъбите?

Според зъболекари избелващите пасти за зъби са едно от най-евтините средства за избелване, които могат да се използват самостоятелно от пациенти в домашни условия. Но е необходимо да се помни, че тяхното използване не може да се сравнява с кабинетните методики, и подобряване на състоянието на зъбите не може да се постигне.

Всяка избелваща паста за зъби може да върне предишната белота на зъбите, но ако първоначално са били жълтеникави, то с никаква паста няма да могат да станат чисто бели.

Красота – това е комплексно понятие, и ако се използва и по отношение на зъбите и на усмивката като цяло, то не трябва да се забравя за санация на устната кухина, премахване на плака и налеп.

Тези процедури в тандем с използването на правилно подбрана зъбна паста могат да се получат резултати.

На какви вещества трябва да се обърне внимание?

Зъболекари за състава на пастата за зъби

Да започнем с това, че съставът на избелващите пасти за зъби малко се отличава от лечебно-профилактичните. Избелването се постига с абразиви, избелващи вещества, а също и с ензими и други съединения.

Това са цели класове вещества, които могат да бъдат представени от следните елементи.

Абразивни вещества

Абразивите влизат в състава на всяка паста за зъби, но в избелващите пасти тези частици са малко по-големи. Зъболекари казват, тяхното действие може да се сравни с действието на ексфолиантите за тяло.

Абразивите механично отстраняват частиците плака, а също и полират емайла. Съществува зависимост – колкото по-голям е абразивът в пастата за зъби, толкова по-агресивно е въздействието на емайла, следователно протича по-добро почистване и избелване.

Определянето на размерите на частиците абразив е възможно по индекса RDA. Лечебно-профилактичните пасти, които са предназначени за качествено почистване на устната кухина и съдържат калций и фосфор, този индекс е малко повече от 100.

При избелващите пасти за зъби този индекс е малко по-висок, и някои от тях могат да бъдат с показател 180 и нагоре.

В състава на пастата за зъби могат да се открият и различни абразиви, всеки от които има своите предимства и недостатъци. Ето на какво следва да се обърне внимание, при покупка на избелващи пасти за зъби:

  • Алуминиев оксид – в някои държави този кристален прах е забранен за използване в хигиенни средства. Това е най-евтиният абразив, но и доста груб.
  • Калциев карбонат – тебешир, който често се използва в пастите икономична категория;
  • Силициев диоксид – нискоабразивно вещество, което се среща в скъпите пасти за зъби. Но по твърдост тези частици са съпоставими с твърдост на емайла и могат да навредят.
  • Титаниев диоксид – най-доброто решение като абразив, се смята и за най-безопасно. Пастите, които го съдържат могат да бъдат препоръчани и на хора с повишена чувствителност на зъбите.

Сред избелващите агенти са водороден пероксид и водороден карбамид, който притежава изразен избелващ ефект и действа щадящо емайла.