Негативните последствия от пасивното пушене са добре известни – заради него умират стотици хиляди непушачи.

Ново изследване предполага, че непрякото въздействие от употребата на алкохол вреди не по-малко. Ежегодно всеки пети американец страда от това, че някой друг е прекалил с пиенето.

Употребата на алкохол вреди и на тези, които не пият

Фактът, че алкохолът вреди и убива хора, е очевидно. Но следва да се обърне внимание на общия мащаб на вредата, който може да причини и на тези, които не пият.

През изминалата година, в доклад на СЗО се посочваше, че употребата на алкохол е пряко свързана с 5% от всички смъртни случаи по света през 2016 г. Това били и смъртни случаи в резултат на автомобилни катастрофи, предозиране и хронични заболявания, свързани с употребата на алкохол.

Според авторите на изследването досега са се изследвали много малко въпроси относно косвеното въздействие на алкохола.

Изследването, публикувано в рецензирано научно издание за зависимости, се уповава на данни от 2 национални проучвания, проведени в САЩ, през 2015 г. с участието на повече от 8000 възрастни на възраст над 18 години.

По оценки на авторите, 21% от жените и 23% от мъжете в САЩ през предходната година са изпитвали косвена вреда от употребата на алкохол с други.

Как мъжете и жените косвено страдат от прекаляването с алкохол

Според авторите, жените много по-често страдат от това, че някой друг е прекалил с алкохол, най-често това са съпрузи и партньори, а също родители, братя и сестри.

Мъжете пък по-често страдат от вредата, която непознати хора им причиняват, в резултат на побоища от препиване и нападения на пияни.

Младите хора обикновено пият повече и затова на тях по-често им се случва да препиват, но най-често се сблъскват и с косвената вреда, свързана обикновено с притеснения и заплахи от страна на пияни хора.

За жените пиянството е особено опасно, тъй като повечето дами, които пият често или по много, не знаят, че са подложени на голям риск от физическо насилие от страна на пияните.