Алкохолна цироза на черния дроб – това е изключително опасно патологично състояние, при което животът на болния се излага на сериозна опасност. 

Същността на тази патология е, че хепатоцитите - чернодробните клетки, се подлагат на деструктивни изменения, на тяхно място се появява фиброзна тъкан.

Алкохолна цироза на черния дроб - от какво се развива 

Основна причина за развитие на това заболяване е продължителна и системна употреба на алкохол.

От клинична гледна точка това състояние се характеризира с храносмилателни нарушения, уголемяване на черния дроб, жълтеница и други.

Ако този патологичен процес бъде своевременно установен и се преустанови употребата на алкохол, болестта спира да прогресира.

Най-опасни усложнения са чернодробна енцефалопатия, а също и хепатоцелуларен карцином.

Цироза от алкохол - актуален проблем за медицината

Алкохолната цироза на черния дроб е изключително актуален проблем за медицината. Но това заболяване не се развива при всички пиещи, а само при 30% от тях.

Но именно алкохол в половината от случаите става причина за увреждане на чернодробната тъкан.

В някои държави това заболяване заема една от лидерските позиции по смъртност във възрастовия диапазон от 35 до 60 години.

При мъжете този патологичен процес се развива по-често от жените. Но при нежния пол протича значително по-тежко, поради високите нива на естрогени в организма, които способстват за по-бързо прогресиране на възникналите в черния дроб увреждания.

Ако алкохолът бъде спрян в ранните стадии на болестта, прогнозата е относително благоприятна. Но ако злоупотребата със спиртни напитки продължи, перспективите са лоши и най-вероятно няма да преживее повече от 5 години.

Средно първите симптоми на тази болест се появяват около 10 години, след като човек е започнал да злоупотребява с алкохол. Но при наличие на други предразполагащи фактори морфофункционалните изменения в черния дроб прогресират значително по-бързо.

Симптоми при алкохолна цироза на черния дроб

Съпътстващите симптоми пряко зависят от стадия на заболяването. Компенсираният стадий често не се съпровожда с каквито и да е изразени оплаквания.

Понякога болният се оплаква от силна слабост и бързо уморяване, но обикновено това се приписва на други проблеми.

При по-нататъшно прогресиране на патологичния процес се присъединяват симптоми като отслабване на апетита и загуба на тегло, увеличаване на размерите на черния дроб. Периодично възниква гадене и се развиват други храносмилателни разстройства.

Слабостта става още по-изразена. Кожата и видимите лигавици придобиват жълт цвят. Наблюдава се ускоряване на пулса, кръвното се вдига.

За мъжете при тази патология е характерно прекомерно отлагане на мазнини по бедрата и по корема, докато ръцете остават неестествено слаби.

Тестисите се подлагат на атрофични изменения и се развива еректилна дисфункция. На кожата се формират хематоми, а по ноктите бели линии.

При тази болест често се установява натрупване на течности в коремната кухина, а също и проблеми с дихателната функция.

Форми на чернодробна цироза от алкохол

В класификацията на този патологичен процес са включени 3 основни стадии: компенсирана, субкомпенсирана и декомпенсирана.

При компенсирания стадий черният дроб все още успява да изпълнява своите функции, макар и вече да присъстват морфологични изменения.

Субкомпенсиран стадий се установява тогава, когато се формира чернодробна недостатъчност.

Декомпенсираният стадий се характеризира с пълно прекратяване на функциите на черния дроб, което води до увреждане на практика всички вътрешни органи.

Диагностика и лечение на болестта

Тази болест се открива с помощта на общ и биохимичен анализ на кръвта, коагулограма.

Един от основните методи при поставяне на диагнозата е ултразвуковото изследване, което позволява установяване на структурни изменения на черния дроб.

Допълнително може да се назначи компютърна томография и ЯМР.

Най-информативна са еластография и чернодробна биопсия с хистологично изследване на получения материал.

При поставена диагноза алкохолна цироза на черния дроб е необходимо напълно да се преустанови употребата на алкохол.

От лекарствените препарати са показни хепатопротектори, протеазни инхибитори, а също и кортикостероиди. Паралелно се назначават витамини. При необходимост се провеждат мероприятия по дезонтоксикация.

Профилактика на алкохолна цироза на черния дроб

Основният метод на профилактика е пълното спиране на алкохола или пълното свеждане на неговата употреба до минимум.