Коронарография е разпространен метод за диагностика на патологии на сърдечните артерии. Това изследване се назначава при поставяне на диагноза, а също и при назначена операция, за уточняване на данните.

Коронарографията е много важна за откриване на опасни за живота заболявания на сърдечно-съдовата система. Помага за установяване на прединфарктно състояние.

Каква е същността на метода, кога се назначава изследването

Рентгенография на съдовете на сърцето

Коронарография е един от видовете ангиографии – рентгенография на кръвоносните съдове с използване на контрастно вещество.

Така се откриват съдови патологии на вътрешните органи, крайниците и дори на главния мозък.

С помощта на коронарография се изследват кръвоносните съдове на сърцето. За тази цел в бедрото се въвежда катетър, с който се достига до коронарните артерии.

След това чрез него се въвежда и специално вещество, от което те добре се виждат на рентген, като най-често се използват йодни препарати. Но при съвременните методи – КТ и ЯМР ангиография, се използват по-щадящи средства.

Под действие на контрастното вещество се виждат всички особености на кръвоносните съдове – местата, където има стеснени кръвоносни съдове на сърцето или напълно запушени такива. Днес това е най-точният метод за диагностика на сърдечни заболявания.

Коронарография може да се извършва планово и по спешност. В първия случай се назначава при подозрение за различни патологии на кръвоносните съдове, след проведена базова диагностика – ЕКГ, ЕхоКГ и други изследвания.

По спешност коронарография се назначава при подозрения за инфаркт на миокарда, тъй като помага за определяне още в първите часове колко какви са мащабите на увреждането и каква артерия е престанала да функционира.

Това е много важно, тъй като въз основа на тези данни може да се назначи операция по спешност.

Исхемична болест на сърцето и други показания

Коронарография е златен стандарт при диагностика на исхемична болест на сърцето. При тази диагноза коронарните артерии се увреждат от плаки холестерол, които постепенно свиват лумена на кръвоносните съдове и се отразяват на кръвообращението.

Исхемична болест на сърцето най-често става причина за инфаркт на миокарда.

Венечната артерия постепенно се запушва или в стеснен участък от нея попада тромб, който е причина за спиране на кръвообращението.

С кръвта се пренася необходим за жизнената дейност на клетките кислород, при запушване на кръвоносен съд към сърцето тъканите развиват хипоксия и постепенно загиват. Образуването на участъци на некроза се определя като инфаркт.

С помощта на коронарография може да се види началото на патологичния процес – нарастване на плаките холестерол и стесняване на коронарните артерии.

Кардиолог въз основа на резултатите от рентген оценява колко до каква степен се е развила исхемична болест на сърцето, как прогресира. А също взема решение за поставяне на стент за разширяване на конкретен кръвоносен съд.

С коронарография могат да се открият следните патологии на кръвоносните съдове:

  • Вродени пороци
  • Стеноза и аневризма

Противопоказания за коронарография

Както и при другите видове ангиографии, коронграфията също има противопоказания. На първо място, е забранена за хора с алергия към йодни препарати.

В такива случаи са препоръчителни алтернативни видове изследвания на кръвоносните съдове на сърцето.

При компютърна томография или ЯМР се използват незначителни дози контраст или друго вещество, което не е толкова силен алерген.

Класическа ангиография е противопоказна при следните диагнози:

  • Бъбречна недостатъчност – възможно е да възникнат проблеми с отделянето на йодните съединения от организма.
  • Нарушения при съсирването на кръвта – опасни са и възможни кръвотечения в мястото на въвеждането на катетър и други манипулации.
  • Патологии на щитовидната жлеза – възможно е отравяне с йод.
  • Остри инфекциозни заболявания – допълнително натоварване на отслабен организъм.
  • Психически разстройства, при които двигателната активност не може да бъде контролирана.

Подготовка за диагностика на артериите

Преди провеждане на планова диагностика на коронарните артерии е необходима определена подготовка. Първо трябва да се изключи възможна алергична реакция към контрастното вещество.

Също е желателно да се направи изследване на съсирваемостта на кръвта. Ангиография се извършва след базови кардиологични изследвания, и по-точно след електрокардиограма и анализ на кръвта за холестерол.

Ако началната диагностика показва възможни проблеми, подозрения за исхемична болест на сърцето, само тогава се назначава коронарография.