Мъжът е изключен от системите, които поддържат жизнените му функции, но след това става чудо.

Грешна диагноза инсулт води до чудо

На 12 декември 2018 г. синът открива своя баща Скот Мар, жител на щата Небраска да лежи у дома в без съзнание. Това се случва на следващия ден след 61-вия рожден ден на мъжа. Мъжът бил откаран в болница, където лекарите констатират инсулт, постъпва в интензивно отделение и го включили към поддържащи живота системи.

Но състоянието на мъжа се влошава, отокът на главния мозък нараствал, и на 4-тия ден съобщили на порасналите деца на Мар, че шансовете за оцеляване на техния баща са малки.

Семейството на мъжа трябвало да вземе тежкото решение – да продължи поддържането на живота му с апарат или да бъде изключен от него. Децата се прощават със своя баща и подписват отказ от продължаване на реанимационните мероприятия.

Погребението на Мар било планувано за следващия ден. След това обаче се случва нещо удивително, вместо да изпадне в мозъчна смърт след изключването от апарата, както очаквали лекарите, не само не умира, а започва да диша самостоятелно, да реагира на външни дразнители и дори да се усмихва.

След спиране на апаратите за изкуствено дишане, чудото става

Дъщерята на мъжа си спомня как го помолила да раздвижи големите пръсти на ръцете, и той много бавно започнал да ги мърда. След това го моли да започне да движи големите пръсти на краката, и макар едвам успява да изпълни и тази задача.

Наистина не могла да повярва на очите си, дори ги разтъркала, за да осъзнае, че всичко това се случва наистина.

ЯМР показва, че Мар е със синдром на задната обратима енцефалопатия. При това състояние обикновено се наблюдава главоболие, възможна загуба на съзнание, конвулсии, оток на задните отдели на главния мозък. Но всички тези минават от само себе си.

При Мар отокът на мозъка е много масивен, което кара лекарите да предположат, че това е инсулт. След курса възстановителна терапия мъжът е изписан за домашно лечение. От тогава всички му казват "вълшебника".