Основателят на биотехнологичната компания Дейвид Уитлок е убеден, че водата и сапун са вредни за здравето, тъй като измиват от повърхността на кожата полезните бактерии.

Американският инженер-химик Дейвид Уитлок не си е вземал душ вече повече от 12 години, и според неговите твърдения, се чувства прекрасно.

Уитлок смята, че миенето особено със спарче и със сапун, е вредно за здравето, тъй като при този процес от повърхността на кожата се отстраняват полезни бактерии, които ефективно я очистват, овлажняват, дезодорират и лекуват.
Уитлок е един от основателите на биотехнологичната компания AOBiome.

Той е разработил бактериален спрей, чието търговско название се превежда, като „майка-мръсотия“, редовното напръскване, с който, както твърдят представителите на компанията, позволява на човек да спре да използва кремове, сапуни, шампоани, душ гелове, дезодоранти, а в бъдеще – и от ваната и от душа.

Спреят съдържа бактерията Nitrosomonas eutropha, която в природата обитава повърхността на кожата на гръбначни и безгръбначни организми, не се среща само при човека, поради което, както предполага Уитлок, се отмива по време на хигиенни процедури с използването на специални почистващи средства.

Nitrosomonas eutropha окислява амоняка, и нейни натрупвания се наблюдават в богати на органични вещества места, например в канализационните тръби.

Уитлок предполага, че преди повсеместното въвеждане на съвременните хигиенни стандарти и условията за провеждането им, тази бактерия успешно е процъфтявала на повърхността на човешката кожа, като се е хранела с амоняка, влизащ в състава на потта.

Продуктите от окислението на амоняка, нитритът и азотният оксид, убеден е Уитлок, осигуряват естественото почистване и овлажняване на кожата, защитават я от възпаление, а също и премахват неприятната миризма на потта.

И въпреки твърденията на инженер-химикът следва да се отбележи, че неговите твърдения, че не се мил 12 години не могат да се приемат за чиста истина, а е много вероятно да лъже с чисто комерсиална цел – за да стимулира продажбите на създадения от него продукт, който самият той определя като алтернатива на всички продукти за лична хигиена.

Също е добре да се припомнят и заболявания на мръсните ръце, които могат да се избегнат, ако човек поддържа елементарна хигиена.

Едно от заболяванията, които се предават чрез мръсните ръце е дизентерията, но бързаме да ви успокоим, че в България е много малко вероятно човек да се „сдобие“ с такова заболявания.

Колкото и да се обвинява в липса на държава, все пак санитарните власти успяват да подсигурят едно минимално ниво на обществена хигиена.

Хепатит А, известен повече с един от симптомите си – жълтеница, също се предава чрез немити ръце. Макар и вероятността, при липса на огнище на инфекция в района на пребиваване, от развитието на заболяването да е много малко, все пак опасността не бива да бъде подценявана.

Относно поддържането на хигиената на тялото чрез къпане и вземане на вана – то най-голямата опасност при продължително неизвършване на хигиенните мероприятия е развитието на досадни гъбични инфекции в областта на краката, тъй като особено през зимните месеци през цялото време, те са обути в дебели чорапи, а както знаем гъбичките обичат тъмните и влажните части на тялото.

Също така предпоставки за развитие на микотични инфекции има и в интимната област както при мъжете, така и при жените.