Експеримент показва, че хората, които са спрели да използват социалната мрежа, са започнали да изпитват по-голямо удоволствие от живота от преди.

Излизането от социалните мрежи, по-точно от Фейсбук, ще направи вашият живот по-щастлив, отколкото е бил преди.

Такъв извод може да се направи въз основа на резултатите от експеримента, проведен от датския независим научно-изследователски институт, занимаващ се с изучаването на човешкото щастие.

В експеримента взели участие 1095 жители на Дания, които били разделени на 2 групи.

В първата влезли тези, които продължавали да използват Фейсбук както обикновено, а във втората – тези, които напълно прекратили използването на тази социална мрежа.

В началото на експеримента всички участници трябвало да определят своето ниво на удовлетвореност от живота по скалата от 1 до 10.

След седмица участниците отново преминали през тестове за ниво на щастие. У потребителите на Фейсбук този показател на старта на изследването бил средно 7.67, а в края – 7.75.

А при тези, които напълно спрели да влизат в социалната мрежа удовлетвореността от живота за седмица се повишила средно от 7.56 до 8.12.

Като щастливи се определяли 88%, а напълно доволни от своя живот – 84% от тези, които вече не използвали социалната мрежа, същевременно сред потребителите тези стойности били 81% и 75% съответно.

Тези, които спрели да ползват социалната мрежа, според техните собствени признания, още в същата седмица рязко повишили социалната си активност в реалния свят и те започнали да се чувстват по-спокойни, добри и по-малко самотни от преди.

Според ръководителят на изследователския център за изследване на щастието, това се дължи на факта, че Фейсбук постоянно ни кара да сравняваме своя живот с този на другите хора и то не в своя полза, а това изключително негативно се отразява на психологическото състояние на човека.

Така например 66% от участниците съобщават, че предпочитат да показват във Фейсбук само добрите си страни от своя живот, а 69% разказват или споделят само и единствено за своите успехи и постижения.

Всичко това дава изкривена представа за ежедневния живот на средностатистическия потребител на социалните мрежи, посочват ръководителя на института и неговите колеги.

Това, че постоянно изпитват завист към своите приятели във Фейсбук, си признават половината от участниците в изследването.

Социалната мрежа изкривява нашите представи за реалността. Всичко, което се случва в живота ни, ние възприемаме през призмата на представите за живота на другите хора, с които се запознаваме от Фейсбук.

А тъй като хората предпочитат да съобщават за себе си само позитивните неща, ние възприемаме своя живот като много по-труден, скучен и меланхоличен, отколкото е всъщност.

Вместо да се съсредоточим върху това какво действително ни е нужно на нас самите, ние мислим за това какво имат другите, допълват учените.

Специалистите по зависимостите предупреждават разделилите се с партньора си хора – наблюдението на бившата половинка в социалните мрежи прави раздялата още по-болезнена.

Освен това прекалено продължителният престой в социалните мрежи изключително неблагоприятно се отразява на продуктивността на служителите, затова и в Швеция, когато въведоха 6-часовият работен ден, наложиха и забрана на офис работниците да влизат в социалните през работно време.

Действително е вярно, че благодарение на социалната мрежа човек може да се поотпусне малко и да си почине, разглеждайки нещо, което не изисква прекалено ангажиране на вниманието, но то трябва да бъде с мярка.