Амиотрофична латерална склероза или АЛС представлява заболяване, при което някои нервни клетки в главния и гръбначния мозък бавно загиват.

Тези нервни клетки се наричат моторни неврони и контролират мускулите, които позволяват на тялото да се движи. АЛС също се нарича болест на Лу Гериг.

Хората с това заболяване постепенно се превръщат в инвалиди. Болестта прогресира с различна скорост при различните хора. Някои болни живеят с АЛС в продължение на няколко години.

Но с течение на времето, АЛС затруднява движенията, говоренето, храненето, преглъщането и дишането. Тези затруднения могат да станат причина за нараняване, други заболявания и накрая да доведат до смърт.

В повечето случаи смъртта настъпва около 3-5 години, след започването на клиничните изяви. И въпреки това много хора живеят с болестта в продължение на години и дори десетилетия.

АЛС е рядко заболяване. Всяка година само на 1-2 на 100 000 души им бива поставена тази диагноза, като мъжете често биват засегнати. АЛС може да се появи във всяка възраст, но най-често се развива в средната и по-напреднала възраст.

Какви са симптомите?

Първият признак на болестта е често усещане за слабост в единия крак, ръката, лицето или езика. Това усещане за слабост бавно обхваща двете ръце и двата крака.

Това се случва, тъй като моторните неврони бавно загиват и спират да изпращат импулси до мускулите. Така на мускулите вече „ няма кой да им казва да се движат“. С течение на времето, поради липсата на импулси от моторните неврони, мускулите се обездвижват и те стават все по-малки и по-слаби.

След време АЛС също води до:

• Мускулни спазми;
• Бавна загуба на способността за използване на ръцете за извършване на дейности;
• Затруднения при говорене, хранене, преглъщане, дишане. Болният постепенно напълно се инвалидизира.

АЛС не причинява изтръпване, мравучкане или загуба на чувствителност.

Постепенната загуба на дихателната функция е най-честото сериозно усложнение. Понеже мускулите в гърлото и гърдите отслабват, се затруднява дишането, преглъщането. Пневмония, белодробна емболия, белодробна и сърдечна недостатъчност са най-честите причини за настъпване на смърт.

От какво се причинява?

Лекарите не знаят от какво се причинява заболяването. При 1 на 10 случая има фамилна анамнеза. Това означава, че в 90% от случаите медицинските специалисти не са в състояние да посочат причината за АЛС.

Лечение на амиотрофична латерална склероза

Макар че засега няма лек за това заболяване, лечението ще ви помогне да останете на крака и независими от чужда помощ толкова дълго, колкото е възможно.

Но в началото на тази година в израелска клиника бе проведено проучване с имплантиране на стволови клетки, взети от костни мозък на човека. При повечето пациенти са наблюдавани значителни подобрения, като подобряване на речевите и двигателните възможности.

Окончателният доклад от наблюдението на пациентите, участвали в проучването, ще излезе до края на годината, тъй като са нужни 9 месеца за мониторинг. Авторите на изследването са убедени, че стволовите клетки не само могат да спрат, но и да излекуват болестта.

Лечението, което сега се прилага спомага до известен степен избягване на осакатяването, което предизвиква АЛС:

Трудова и физиотерапия ще ви помогнат да останете здрави и да извлечете максимума от способностите, които все още имате.
Речева терапия – чрез нея ще можете да запазите способността си да говорите, след като говорните проблеми вече са започнали.
Помощни средства и съоръжения като бастуни, проходилки, инвалидни колички, рампи, парапети, повдигнати тоалетни чинии и пригодени душ кабини, ще ви помогнат да останете мобилни, да продължите да общувате и да се самообслужвате. С тяхна помощ ще можете сами да си храните, къпете и да се обличате.
Лекарствата като рилузол са ефективни за облекчаване на симптомите и ще ви позволят да се чувствате комфортно.
Устройства за подкрепа на дишането са полезни, тъй като с прогресирането на заболяването дихателните мускули отслабват.