След като на 10 юли влезе в сила забрана със заповед на здравния министър за работа на нощните заведения на закрито и събирания на повече от 30 души на едно място, същата бе отменена с нов акт на Ананиев.

Отварят дискотеките още от полунощ, отменена е старата заповед

Така с новата заповед, издадена след проведена среща и постигнато споразумение между здравния министър и представители на браншовите организации – Асоциацията и Сдружението на заведенията, дискотеки, нощни барове и пиано барове могат да отворят от полунощ на 13 юли или след броени часове.

Постигната е договореност за спазване на физическа дистанция в дискотеките между клиентите от 1,5 метра, за да може да се избегне заразяване.

Надали ще има възможност за контрол от страна на здравните власти, затова ще се разчита на личната отговорност на всеки един от нас, когато посещава дискотека или нощно заведение.

Здравно министерство може наистина да пусне инспектори от РЗИ по дискотеките да следят за спазването на изискванията, но все пак това са много обекти, няма толкова кадрови ресурс да бъдат обхванати всички.

Споразумението обхваща и груповите мероприятия както на открито, така и на закрито, ще важи същото изискване за дистанция от най-малко 1,5 метра.

Преди повече месец в Италия също се обсъждаше подобна мярка, дискотеките да бъдат отворени и да се осигури спазване на дистанция на дансинга от около 2 метра.

Асоциацията на заведенията постигна голям успех след срещата

Също там се обмисляше нощните заведения да се превърнат в истински убежища срещу коронавирус, да се мери температура на входа температурата от охраната и дори по-екзотична идея да се правят бързи тестове за желаещите да влязат.

Новата заповед със сигурност е съгласувана с премиера, който в петък заплаши, че ще отвори дискотеките, ако не бъдат санкционирани протестиращите, които не спазват никакви противоепидемични мерки, макар и новите все още да не бяха влезли в сила.

Също така редица изпълнители се включиха в протеста, който бе организиран снощи, като обявиха, че не са за никоя политическа партия, но искат да работят, тъй като бяха отворени само за 2 седмици или малко повече, от 14 юни и след няма и месец отново затворени. Всичко това след 3 месеца престой – от 13 март.

В бранша на заведенията са заети над 150 000 души и не може по този начин управляващите да си играят на отваряне и затваряне, като така поставят буквално съдбата на десетки хиляди на карта, тъй като не знаят дали ще могат да изхранват семействата си.

За щастие на всички тези хора срещата между представители на Сдружението на заведенията и здравния министър е дала резултат и тези хора ще могат да се върнат на работа.

Новата заповед същата като старата, разликата в 2 точки

Преглед на текста на новата заповед показва, че почти възпроизвежда предходна, от 9 юли, която влезе в сила от 10 юли, но с изменение на 2 точки на първо римско от нея. С т. 5 се разрешава да отворят дискотеки и нощни и заведения, а с т. 6 груповите мероприятия на открито и закрито с дистанция.

С т.10 на заповедта се дават правомощия на земеделския министър да даде нареждане на директора на Българската агенция по безопасност на храните за извършване на проверки по спазване на изискванията на тази заповед в заведенията и в обектите, в които се търгува с храни.

На Изпълнителна агенция Главна инспекция по труда са предоставени правомощия за проверки на управители на фирми, които са в ролята на работодатели, дали изпълняват предписаните мерки да се провежда дезинфекция на работните помещения и да не се допускат работници с респираторни симптоми.

С т.12 здравният министър оправомощава областните кризисни щабове по своя преценка да въвеждат допълнителни мерки на територията на съответната област, както и на съответните кметства и областни администрации.

За Кметовете на общини се посочва, че могат да издават заповеди, с които да уредят изпълнението на мерките, както и създадат организация в детските градини и ясли, които се намират на територията на съответната община.