Продължава спада на новите с COVID-19, от 292 положителни проби от обработените в петък до 211 в събота, изглежда пикът е преминат.

В съботния ден обаче се отчита много слаба активност откъм отписване на заболели като излекувани, чиято карантина вече е преминала.

Само 3 излекувани, преминахме прага от 7000 потвърдени

Излекуваните са само 3-ма, което води и до значимо нарастване на активните случаи до 3597.

С потвърдените над 200 нови в събота се преминава прага и от 7000 лабораторно потвърдени за коронавирус у нас от началото на епидемията.

Намаляват и направените PCR тестове, до 2806 и така общият им брой нараства до 175 136.

Леко нарастване се наблюдава при хоспитализираните – до 532 или със 16 нови, което на фона на над 200 нови заразени е около 7-8%.

Съмненията, че се приет повече в болница, заради по-скъпата клинична пътека, не се потвърждават от официалните данни, които показва информационната система.

Добрата новина за изминалото денонощие е, че няма случаи на летален изход и така техният брой остава без промяна – на 267.

В страната 5 области са без нови установени с коронавирус, а в останалите 23 референтните лаборатории са установили такива.

Най-много са в област София-град за пореден път. Столицата не си дава първенството, новите там са 94, което е намаление с 4 спрямо отчетените ден по-рано.

Двойно намаляват новите в Пловдивско

В Пловдив спадът е почти двоен – до рекорда 43 до 23. Още в 3 области са установени над 10 нови заразени – в Благоевград – 13 и във Варненско и Бургаско – 10 и съответно 12.

Пловдивска област вече се установи трайно на второ място по лабораторно потвърдени с коронавирус след София-град – 447 са общо от началото на епидемията.

Все още не е достъпна информация дали новите са свързани с черноморските общини, но може да се предположи, че това е така.

Останалите области са под прага от 10 заразени за изминалите 24 часа. Най-близо е Велико Търново с 9, както стана ясно преди дни там, разпространението е навсякъде и новите случаи не са свързани с огнище, а по-скоро трудно са открива връзка.

След Старата столица в 2 области са установени по 8 нови с коронавирус, това са Кюстендил и Смолян, където изглежда покрай старите огнища продължава увеличаването на новите заразени.

Пазарджик и Софийска област са с по 6 нови с коронавирус, а с 4 е Плевенския край. Няколко са областите с по 3-ма нови, при които е установена инфекцията – Добрич, където преди броени дни беше отчетен бум, Стара Загора и Шуменския край.

С по 2-ма нови са Силистра, Перник и Сливен, където общо от началото са установени 328. В област Перник новите може да са свързани с големия брой пътуващи от столицата, където вирусът е почти навсякъде и установените от началото на епидемията са 2356.

С по 1 нов заразен са Търговище и Хасково, като в първата област са общо 20 установените, на второ място по този показател след Силистра, където са най-малко.

Област Хасково е с 47 лабораторно потвърдени общо, също сред областите с най-малко заразени от началото на епидемията.

2-ма нови медици с коронавирус, 87 установени от 50 до 59 г.

При медицинския персонал са установени двама нови заразени – 1 медицинска сестра и 1 от категорията друг медицински персонал, или по-малко от 1% от новите заразени, което показва, че медиците много по-добре се справят със собственото си предпазване от заразяване.

От промените по възрастови категории, които показва информационната система, се установява, че 27 от новите заразени са от 0 до 19 години, тоест деца и тийнейджъри, като нарастват до общо 707.

В следващата възрастова група, на младежите от 20 до 29 години, нарастването е малко повече – с 33.

С повече или с 34 е увеличението на заразените при възрастовата група от 30 до 39 години.

В възрастовите категории с най-много общо установени случаи и по-рискови от 40 до 49 г. новите са 38.

Разликата спрямо предходната, на младежите,  не е толкова съществена или само с 4 повече, а в тази от 50 до 59 г., където са най-много, и новите са 87 или с над 2 пъти повече от предходните групи.