От здравно министерство съобщиха, че предстои директорите на РЗИ да издадат заповеди, с които да отменят карантината на завърналите се от чужбина със задна дата за периода от 20.05 до 31.05, както и за пристигналите чужденци у нас.

Отменят карантината на част от завърналите се със задна дата

Изглежда е преценено, че е необходим изричен акт, с който да се отмени карантината на тези лица, за които е отпаднало основанието, за да не се стига до ситуации, при които при напускане на страната да излизат под карантина лица, които вече не трябва да са под такава.

С това съобщение  бе обявено и приемането на нова заповед на здравния министър с днешна дата, която касае режима на влизане и излизане от страната.

С новата заповед се отменя предходната, приета на 21 май, с която отпадна задължителната изолация за част от пристигащите у нас.

Остава обаче общото правило за влизане в страната от 1 юни, изключенията, при които се допуска такова, в новата заповед обаче са повече.

У нас могат да влизат всички български граждани, както и такива на държави членки на ЕС, от Обединеното кралство и Северна Ирландия, както и от Сърбия и Северна Македония.

Членовете на семействата на български граждани могат да влизат у нас, дори и да са с гражданство на държава, извън ЕС или част от Шенгенското споразумение.

Без изискване за гражданство при влизане у нас при важна работа

Изискването за гражданство, тоест свободното влизане у нас е разрешено за медицински специалисти и социални работници, но когато пътуването е свързано с тяхната работа.

За работници, които осигуряват доставка на лекарства, медицински изделия и лични предпазни средства, също могат свободно да влизат в страната, без да се притесняват, че могат да бъдат спрени на границата, независимо дали са руснаци, украинци или казахстанци и други.

У нас се допуска и влизането на сезонни работници в земеделието и туризма, както и на работещи по границите.

За разлика от Франция, където се стигна до унизителни сцени по летищата с български граждани, които не бяха допуснати да влязат в страната, макар и да имаха договори с тамошни работодатели в земеделието, у нас през целия период на пандемията се запази облекчения режим за работещите в селското стопанство, независимо от коя държава идват.

Независимо от гражданството, не важи забраната за влизане в България, за транспортен персонал, официални длъжностни лица, включително и дипломати, както и за пътуващи по хуманитарни причини.

Подточка Ж на т.2 на новата заповед, в която се съдържат изключенията, при които се допуска влизането у нас, без да взима предвид гражданството на лицето, е посочено, че през границите на страната могат да преминават представители на търговско-икономически и инвестиционните дейности, както и тези, които са ангажирани в изграждането с изграждането и поддържането на критичната инфраструктура на страната.

Това може би се отнася за работещите по Балкански поток, макар и да са от държава извън ЕС.

От Русия и Турция не може да се влиза у нас, само транзит

В списъка с изключенията не се виждат Турция и Русия, може би се изчаква да позатихне епидемията в двете държави. Руската федерация е сред световните епицентрове на COVID-19, а югоизточната ни съседка поддържа високи нива на заболеваемост с по около 1000 нови случая дневно.

В т.3 все пак е предвидена възможност за транзитно преминаване на граждани на Република Турция през страната. Такова се допуска единствено, ако не може да се осигури незабавно напускане на България.

По отношение на забраните за влизане и излизане от страната е малко или много ясно, по-сериозни въпроси повдига поставянето под задължителна 14-дневна карантина след влизане у нас.

14-дневната изолация остава задължителна при влизане от 8 европейски държави, няма промяна, както и от трети страни като Русия и Турция, например, това обаче не важи за Сърбия и Северна Македония.

От останалите 20 страни членки на ЕС може да се влиза у нас, без да се поставят гражданите под карантина. Например, без карантина е прибирането от Австрия, както и връщането обратно в страната, както и от Германия, Франция, Швейцария и т.н.