Всеки човек трябва да има обща култура, относно анатомията на своето тяло. От Lechenie.bg сме ви подготвили образователни статии относно анатомията на различните органи и системи в човешкото тяло.

Днес, ще се запознаем с анатомията на женската полова система.

Какво включва женската полова система

Органите в репродуктивната система на дамите се разделят на вътрешни и външни. Към вътрешните полови органи спадат: яйчниците, маточните тръби, матката и влагалището, а външните са: клиторът и малките и големите срамни устни.

Яйчник

Яйчникът е чифтен орган, локализиран върху страничната стена на малкия таз. При възрастни хора, яйчникът е с размери: дължина между 3-4 см и ширина около 2 см и всеки яйчник тежи около 10 гр. Положението на яйчника се осъществява чрез специален прикрепващ апарат.

Яйчникът е обвит от повърхностен епител и обвивка, а във вътрешността се разполагат яйчниковите фоликули.

Маточна (Фалопиева) тръба

Представлява чифтен тръбест орган, чиято основна функция е придвижването на зрялата яйцеклетка, освободена при процеса на овулация, към кухината на матката. Стената на маточната тръба е изградена от лигавица, мускулатура и серозно покритие.

Матка

Матката е кух, мускулест, нечифтен огран. Разполага се в малкия таз между правото черво и пикочния мехур. Той приема от Фалопиевите тръби опродената яйцеклетка, като така осигурява необходимите условия за развитието на яйцеклетката от зрял, жизнеспособен плод и има основно значение в осъществяването на неговото раждане.

Матката има форма на круша, която е лекоприплесната отзад и отпред. Все пак, формата, големината и строежът на матката, показват зависимост от възрастта, броя на ражданията и физиологичното състояние на организма.

Влагалище

Вагината, другото наименование на влагалището, има функцията да свързва матката в външните полови органи. Освен това, влагалището осигурява евакуация на менструалната течение, както и депонирането на семенната течност в непосредствена близост с маточното отвърстие.

В долния край на влагалището, то се стеснява и се отваря навън чрез отвор, който преди първият полов акт, е частично закрит от девствена ципа (в повечето случаи). Девствената ципа (или хименът) не е разкъсан окончателно до първото раждане на жената (по естествен път)

Външни полови органи

Големите срамни устни представляват две възвишения, заграждащи цепка. Покрити са с кожа, по която има косми, голямо количество потни и мастни жлези. Нагоре от големите устни се разполагат лонното възвишение и се предизвиква от натрупване на подкожна мастна тъкан.

Малките срамни устни се разполагат навътре от големите срамни устни. Те представляват нежни кожни гънки, които наподобяват лигавица.

Клиторът е прикрепен към предната коремна стена и лонното съчленение. Между малките срамни устни се разполага влагалищното предверие.