В Швеция 16 години провеждат мащабен експеримент. Учените изследвали повече от 280 000 души и на това как те реагирали на понижението на температурите на въздуха. Факторът температура бил разделен на 3 варианта:

  • Под нулата;
  • От 1 до 10 градуса;
  • Под над 10 градуса.

Зависимостта се оценявала спрямо средния брой инфаркти и средната температура. Общо за периода, в които се правели наблюденията, се случили над 280 000 сърдечни пристъпа, за които в 99% от случаите били известни метеорологичните условия.

4 сърдечни пристъпа средно се случвали ежедневно, когато температурата била под 0 градуса.

Също честотата на пристъпите нараствала, ако имало по-силен вятър, по-кратък ден и по-висока влажност на въздуха.

Стабилни били резултатите при различните групи – при възрастни, и при хора с хипертония, при диабетици или такива, които вече са били получили инфаркт.

Кардиолозите често говорят за рисковете от студения инфаркт.

Какво е това, кой е в зоната на риска и как да се предотврати

Под студена стенокардия – инфаркт, се разбира пристъп на сърдечни заболявания, възникващи при резки промени на температурата. Най-често се отбелязва проблем, когато човек излиза зимата от топло помещение навън при ниски температури.

Причината за това е спазъм на артериите – свиване на техния лумен, касае се за периферен проблем на ръцете и краката, създаващ допълнително съпротивление на движението на кръвта и увеличаващ натоварването на сърцето.

Също може да се случи и рефлекторен спазъм на съдовете на сърцето, влошаващ кръвоснабдяването на миокарда – сърдечният мускул. Ако пристъпът на болка се усилва, то може да се развие пълноценен инфаркт.

Рискова група

Най-често с такъв проблем рискуват да се сблъскат хората:

  • След силни психоемоционални преживявания;
  • Изпитващи хроничен стрес;
  • Пушачи.

Заради неправилната функция на вегетативната (автономна) нервна система при тях е нарушена регулацията на съдовия тонус, който е и причина за заболявания.

Как се разпознава студеният инфаркт

Да се разбере, че съществува такъв проблем, е много лесно. Ако при излизане на студено, или обратно, при влизане на топло след престой на открито, когато навън е под нулата, възниква болка и дискомфорт в гръдния кош, то това е повод да се потърси лекарска помощ.

Случва се и реакцията да се развие в отговор на изпита студена вода. Игнорирането на проблеми със сърцето не се препоръчва, не трябва да се очаква то да мине от само себе си, тъй като до развитие на пълноценен пристъп може да остават само броени минути.

Как се открива и лекува

Необходимо е да се опише симптоматиката на личния лекар, който да даде направление за кардиолог. Специалистът дава направления за допълнителни изследвания.

Освен стандартните – пълна кръвна картина и урина, ЕКГ и прочие, могат да се предложат стрес тест с натоварване – метод на изследване, при който се замерват способностите на сърцето да реагира на външното натоварване, като процесът на натоварване точно се контролира, коронарография, методът, при който в кухината на съда се поставя катетър и дори студена проба.

При това изследване ръката на пациента се пуска в студена вода. Така се предизвиква спазъм на съдовете, изменения в ЕКГ и пристъп на болка при пациента, за да може да се оцени от апаратурата какво точно се случва.

Ако на визуалните изследванията бъде потвърден съдов спазъм от студ, то лекарят ще назначи лекарство, регулиращо тонуса на кръвоносните съдове.

Профилактика – как да се предпазим

Разбира се, заради високите рискове от преминаване на пристъпа в пълноценен инфаркт, следва да се погрижим за своевременно предотвратяване на проблема.

Основната профилактика на това заболяване е здравословният начин на живот. Под това се предполага редовно физическо натоварване, борба със стреса – днес има немалко начина как да се възстанови душевното равновесие – от успокоителни, предложени от лекар, до работа със специалисти.

Естествено, изисква се качествен и пълноценен сън, справянето с вредните навици и промяна на хранителния режим в полза на по-полезните храни. Разбира се, тези промени не трябва да стават от днес за утре, а плавно и постепенно.

Освен това, препоръката е да се избягват резки промени в температурите, да се носят топли дрехи според сезона, да се използват шал и ръкавици.