Менструалният цикъл след спонтанен аборт - какво трябва да знаем

Кръвотечението, възникващо вследствие на спонтанен аборт бързо завършва, и ендометриумът постепенно се възстановява. Нивата на хормоните се връщат към нормата, менструалният цикъл също се възобновява.

Ако в маточната кухина са останали частици ембрионална тъкан, са възможни са продължителни маточни течения или кръвотечения. В такива случаи периодът на възстановяване отнема повече време.

Възстановяване след спонтанен аборт

Ако след спонтанен аборт кръвотечението бързо спре или дълго време има зацапване, което се установява периодично в рамките на почти 3 седмици, може да се предположи, че в маточната кухина са останали частици от ембрионални тъкани.

Кървенето в такава ситуация спира, но може да започне отново след няколко дни. Понякога кръвотечението е достатъчно силно, и жената може да го приеме за първа менструация.

При подозрения, че матката не се е освободила напълно от остатъците на зародишните тъкани, е необходимо да се измерят нивата на хормона на бременността.

След 3-4 седмици трябва да е на нулата. Ако пък се установи повишение на нивата на хормона, е възможно кръвотечение, при което окончателно се изхвърля ендометриума и остатъците от плодното яйце.

Когато състоянието на жената не се нормализира дълго време, кръвотечението се запазва, може да е необходим кюретаж. Понякога се изписват и препарати, предизвикващи съкращение на стените на матката и изхвърляне на останалите тъкани.

Ако менструалният цикъл не се възстановява

Често минават повече от 6-8 седмици, нивата на хормона на бременността се понижават до нула, но менструалният цикъл не се възстановява, и кръвотечение не възниква.

Подобно състояние се предизвиква от хормонален дисбаланс, може да влияе на функцията на яйчниците и на самата матка, да доведе до безплодие.

За корекция на нарушенията и възстановяване на нормалния менструален цикъл, лекарят може да назначи препарати с прогестерон, които карат тялото да функционира така сякаш току що е завършил менструалния цикъл.

Веднага щом прогестерона напусне организма, внезапното понижаване на неговата концентрация дава сигнал на тялото, че е настанало време за менструация. Ендометриумът се изхвърля, появява се характерно менструално кървене.

Това може да бъде леко или силно кръвотечение, но то се смята за първи ден на менструалния цикъл. Ако това не се случи, специалистът може да предложи противозачатъчни таблетки за няколко месеца, целта е да се регулира менструалният цикъл.

Опасни кръвотечения – риск от усложнения

След спонтанен аборт е нормално кръвотечението постепенно да отслабва. Ако то е обилно и тежко жената използва няколко големи превръзки на ден. Това увеличава риска от изтощение и анемия в резултат на кръвозагуба.

Подобно състояние изисква лекарска помощ, особено ако нивата на хормона на бременността са над 500 МЕ и повече. Прави се гинекологичен преглед  и се назначава ултразвук на гениталиите, за да се изключат усложнения.

Причина за кръвотечението може да бъде анембриония, при която плод в плодните обвивки няма, но се синтезират големи количества хормон на бременността.

След спонтанен аборт в матката са останали частици ембрионална тъкан, обвивки, които не се отделят. Тогава може да е необходим кюретаж или лечение с препарати за тяхното премахване.

Колкото по-рано се назначи лечение, толкова по-малко усложнения могат да предизвикат кръвотечение. Освен това се понижава риска от инфектиране на маточната кухина.

След спонтанен аборт дълго време няма менструация

В повечето случаи няма причини за тревога, ако са изминали не повече от няколко месеца от момента на спонтанния аборт, а характерното кървене все още не се е появило.

Необходима е консултация с лекар, тъй като при част от жените може да се развие синдром на Ашерман – сраствания в маточната кухина. А това увеличава риска от безплодие и нарушаване на менструалния цикъл.

Признаците на този синдром са липса на менструален цикъл, маточни спазми, леко кървене или липса на кръвотечения по време на очаквания период. Следователно, това е един от факторите за безплодие и повторен спонтанен аборт.

Ако менструално кървене не възникне, а жената е водела полов живот, съществува вероятност да настъпи бременност.