Децата се раждат с различни способности и таланти за творчество, музика, поезия, художествено изкуство, актьорско майсторство и наука. Талантите могат да се развиват, за да се постигнат големи успехи.

Но има и такива, които по природа са гениални или по щастлива случайност успяват да демонстрират своите интелектуални способности още през детските и юношеските си години.

Детството на тези талантливи момченца и момиченца се отличава от това на повечето хора. Няма време за глезотии, за игри по катерушките и с топка по двора, но често имат слава и пари.

Необходими ли са те на такава възраст е спорен въпрос, тъй като най-важното, което искат децата са щастие и любов.

Кога известността в детството се превръща в проблем

Кой има нужда от успехите на детето         

Детството е време, когато човек все още не зависи силно от оценките и мненията на околните. Малчуганите се състезават едно с друго в училище, в спорта, в игрите. Но победата за тях често е моментно желание, за което те не биха изразходвали толкова сили, ако можеха да избират.

Занятията със спорт или посещенията на музикални школи бързо омръзват на децата, но родителите са тези, които настояват заниманията да продължат.

Много спортисти и известни дейци на изкуството благодарят на своите родители, когато постигат успех. Без техния натиск, увещания и мотивация, нямаше да има победи и медали.

Но какво мислят тези, които са пропуснали детството си заради тренировки и уроци, но така и не са постигнали успех.

Хората, които не обвиняват околните за своите проблеми, могат да оценят ползата от процеса на обучение и придобитите навици.

Тези, които падат духом, с тъга си спомнят напразно загубените детски години.

В необичайна ситуация попадат семействата, в които децата рано или по-късно стават известни и започват да печелят пари.

Ролите се сменят. Родителите стават агенти или треньори на детето, а източник на основните доходи е самото то.

В такива моменти често възникват конфликти, децата се уморяват от натиска и от постоянната работа.

Известни са случаи, когато известни момчета или момичета съдят своите родители за правото на разпореждане със спечелените пари и за освобождаване от тяхното настойничество и попечителство.

Вредни последствия от популярността и успеха в ранна възраст

Гениалните деца, постигнали успех в професионалната си дейност невинаги израстват щастливи като възрастни.

Детската възраст и юношеската възраст определят редица правила, които следва да се спазват при общуване с надарени деца.

Неукрепналата психика и организъм е възможно да не издържат на прекомерните натоварвания. Характерът може да се повлияе неблагоприятно, заради всеобщото внимание и големите пари.

Известните деца често изпитват недостиг на характерните за техните връстници развлечения, приятели и любовта на близките, поради духовната пропаст, която се образува.

Важно е да се спазва дневно разписание, да се отделя време за развлечения и общуване.

Изгодни предложения трябва да се отказват, ако детето се нуждае от почивка. Не трябва да се претоварва и родителите е необходимо да се стараят да го развиват хармонично.

Когато се поставя акцент само върху една сфера, е възможно да се пропусне възпитанието на морални качества, човечност, любов към близките.

Важно е човек да се стреми към самопознание, да пътешества, да създаде семейство.

Проблемът на много надарени деца е в това, че се чувстват самотни. Социалната адаптация е тяхното слабо място. Те надминават връстниците интелектуално и по-бързо завършват средно образование и съответно учат с по-големите. Но никой не желае да бъде приятел с тях, поради емоционалната им незрялост.

Не всички талантливи деца продължават да създават шедьоври, когато пораснат. Често ги очаква участта на обикновените хора, за което се оказват неподготвени.

Разочарование, вечен стремеж към пресъздаване на отминал успех – това е, на което зациклят и  стават нещастни.

Детството е само веднъж

Щастливо детство – това е най-важното, което могат да дадат родителите на своето дете. Малчуганите е възможно да не осъзнават това, но простите радости, любов, грижите на мама и татко, безгрижието и радостните игри, оставят прекрасни спомени за зрелостта.

Малките подаръци, семейните празници, пътуванията и пикниците, игри с приятели – всичко това не достига на децата, лишени от детство, за да бъде превърнати преждевременно в успешни хора.