Какво е анорексия?

Анорексия нервоза представлява психическо разстройство, което характеризира с поднорменото тегло на болния. Хората с това заболяване проявяват изключителна загриженост към теглото си.

Това резултира в пълен отказ от хранене, предизвикване на повръщане или поемане на много малко количество храна, което не е достатъчно за поддържане на нормалното състояние на човешкия организъм.

Въпреки че теглото на болните е под нормата, те се чувстват тревожни, която тревога е свързана с усещането им, че са с наднормено тегло.

Това психическо разстройство засяга в повечето случаи жените на възраст между 13 и 30 години.

В не медицинската литература често се поставя знак за равенство между термина анорексия нервоза и анорексия, което е неправилно, тъй като анорексия представлява липса на апетит и представлява симптом на заболяване или състояние.

Какви са симптомите?

Хората, страдащи от анорексиянервоза се опитват да отслабнат, макар че са с телесно под нормата, тоест индексът на телесната маса е под 18,5.

Индексът на телесната маса представлява съотношението между теглото на тялото и ръста на квадрат.

Обикновено хората, страдащи от анорексиянервоза прилагат някои от следните драстични начини за отслабване:

 • Предизвикват повръщане;
 • Прекаляват с физическото натоварване;
 • Злоупотребяват с диуретици;
 • Подлагат се на тежки диети;
 • Приемат медикаменти за потискане на апетита.

Обикновено се подлагат на тези методи потайно. Например, когато страдащ от анорексия седне на трапезата да се храни със семейството си, за да не забележи семейството за наличието на проблема, той укрива част от храната в салфетка.

От методите за намаляване на теглото и продължителния глад е възможно да се появят и някои от следните признаци:

 • Запек или диария;
 • Отпадналост;
 • Спиране на менструалния цикъл и забавяне на развитието на тялото през пубертета;
 • Нараняване по ръцете от предизвикването на повръщания;
 • Изгниване на зъбите от повишеното количество стомашна киселина;
 • Подпухналост поради предизвикването на повръщане и подуване на слюнчените жлези;
 • Суха и жълтеникава кожа;
 • Изтъняване на косата;
 • Камъни в бъбреците;
 • Депресия или честа раздразнителност;
 • Поява на признаци за преждевременно стареене.

Какви са причините за анорексия нервоза?

Причините за анорексиянервоза не са напълно изяснени. Но се смята, че определени събития в живота на човек, които му причиняват силен стрес като развод или смърт на близък човек, могат да предизвикат анорексиянервоза. Също така определени черти в характера на човек като ниско самочувствие и перфекционизъм могат да причинят анорексиянервоза.

Лечение на анорексия нервоза

Всички случаи на анорексиянервоза се нуждаят от лечение. Това включва преглед при лекар специалист и редовни консултации, за да се проследява дали възстановяването от заболяването протича с обичайните темпове.

Хоспитализация е необходима само когато телесното тегло е много под нормата или болните имат по-сериозни клинични симптоми.

Целта на лечението е да се нормализира телесното тегло на пациенти и отново формиране у него на здравословни хранителни навици.

Ако имате проблеми с храненето не се противопоставяйте на лечението. Въпреки че в началото е вероятно да изпитате силен страх от наддаване на теглото, затова се опитайте да приемете, че наддаването на теглото е това което ще спаси живота ви.

Как да се предпазим от анорексия нервоза?

Анорексия нервоза е сериозно психично заболяване, което се характеризира с обезличаване на тялото и нарушаване на хранителните навици, което води до сериозни физически и психологически проблеми.

Въпреки че не съществува специфичен метод за гарантирано предотвратяване на анорексия нервоза, съществуват някои стъпки и стратегии, които можем да предприемем, за да намалим риска от развитие на това заболяване.

Първо и най-важно, образованието и информираността са от съществено значение.

Познаването на симптомите и рисковете на анорексията нервоза може да помогне на индивида да разпознае проблема и да потърси помощ навреме.

Редовните консултации с лекар или психолог могат да бъдат от полза, особено при наличието на фактори, които увеличават риска, като история на психически заболявания в семейството или съпътстващи стресови събития.

Здравословните хранителни навици също играят важна роля. Подкрепянето на балансиран режим на хранене, който включва разнообразни храни от всички групи, може да помогне за поддържане на здравословното тегло и предотвратяване на крайности в храненето.

Важно е да се насърчава отговорното и информирано отношение към диетата, без да се поддава на модни тенденции или екстремални методи за намаляване на теглото.

Създаването на подкрепна и открита обстановка в семейството и общността е също от съществено значение.

Отворената комуникация и разговорите за телесната картина, самочувствието и здравето могат да помогнат на младите хора да се чувстват по-комфортно в своите тела и да избегнат отрицателните мисли и убеждения, които често съпътстват анорексията.

Психологическата подкрепа и развитие на здравословни механизми за справяне със стреса могат да помогнат на хората да избегнат отпадането в деструктивни хранителни навици.

Редовното занимание с хобита, физическа активност и социални взаимодействия също могат да подпомогнат психическото благополучие и предпазването от анорексия.

В заключение, въпреки че не можем да гарантираме изцяло предотвратяването на анорексия нервоза, можем да предприемем стъпки за намаляване на риска и за по-добро психическо и физическо здраве.