Какво представлява мозъчната аневризма?

Мозъчната аневризма представлява разширение или издуване на кръвоносен съд в мозъка. Това подуване наподобява зрънце и затова се нарича още и берианевризма. Но стените на аневризмата не са здрави като стените на нормалните кръвоносни съдове.

Следователно, мозъчните аневризми при определени условия може да се спука и кръвта да нахлуе в околните тъкани.

Аневризмите с руптура – разкъсана аневризма е спешно медицинско състояние и пациенти със съмнения за спукана аневризма трябва незабавно да бъдат приемани в спешно отделение, в което дежурни неврохирурзи.

Какви са симптомите?

При повечето от хората мозъчните аневризми не предизвикват поява на никакви симптоми и се откриват при случаен преглед.

Симптомите бързо се развиват, след като аневризмата се спука, а в някои случаи симптомите се появяват в резултат на притискане на околни тъкани на аневризма без руптура.

Признаците и симптомите на аневризма в мозъка са вариабилни и зависят от това коя част на мозъка е засегната.

Въпреки това най-често срещаният симптом на руптура на мозъчна аневризма е главоболие и се описва от пациента като най-лошото главоболие в живота му. Въпреки това някои хора не посочват главоболието като симптом. Възможните симптоми на мозъчна аневризма са:

 • Болка в лицето;
 • Проблеми със зрението;
 • Припадъци или загуба на съзнание;
 • Объркване;
 • Гадене и/ или повръщане;
 • Сърдечна аритмия;
 • Болки в шията или скованост;
 • Затруднено дишане;
 • Кръвотечение от носа;
 • Разширени зеници;
 • Силна чувствителност към светлина;
 • Симптоми подобни на инсулт – загуба на говор, на обоняние, парализа на мускулите от едната страна на тялото или други двигателни нарушения.

Какви са причините за мозъчна аневризма?

Причините за появата на мозъчните аневризми е спорна за медицинската наука. В момента повечето учени смятат, че причината за аневризмите е комбинация от генетични фактори и такива на околната среда.

Някои аневризми се предават по наследство като според учените хора с бъбречна поликистоза и артериовенознималформации е по-вероятно да развият аневризма. Въпреки това хипертонията, инфекции или травма също могат да станат причина за появата на аневризма в мозъка.

Лечение на мозъчна аневризма

Лечението на мозъчните аневризми без руптура е много спорно, тъй като според някои медицински специалисти аневризми, които са по-малки от 10 мм. изчезват сами.

А тези които са над 10 мм. или при хора над 50-годишна възраст подлежат на задължително лечение. Хирургичното лечение на аневризмата се осъществява по два начина.

Първият е с открита хирургична процедура, с която се отваря черепа и в основата на мозъчната аневризма се поставя клипса, след което се премахват.

При ендоваскуларната хирургична терапия е неинвацивна процедура, при която от бедрото на пациента се въвеждат платинени спирали в аневризмата, чиято цел е да я запълнят и да я предпазят от спукване.

При наличие на мозъчна аневризма с руптура след консултация със специалист неврохирург се прави преценка дали е възможна оперативна интервенция.

Възможно ли е да се предпазим от мозъчна аневризма?

В повечето случаи мозъчните аневризми не могат да бъдат предотвратени. Но учените смятат, че някои промени в начина на живот като например избягване на прекомерната употреба на алкохол и употреба на наркотици, могат да ограничат риска от поява на мозъчна аневризма.

Мозъчните аневризми могат се лекуват с различни хирургични техники, които намаляват риска от руптура.