Какво представлява мозъчната аневризма?

Мозъчната аневризма представлява разширение или издуване на кръвоносен съд в мозъка. Това подуване наподобява зрънце и затова се нарича още и берианевризма.

Но стените на аневризмата не са здрави като стените на нормалните кръвоносни съдове.

Следователно, мозъчните аневризми при определени условия може да се спука и кръвта да нахлуе в околните тъкани.

Аневризмите с руптура – разкъсана аневризма е спешно медицинско състояние и пациенти със съмнения за спукана аневризма трябва незабавно да бъдат приемани в спешно отделение, в което дежурни неврохирурзи.

Какви са симптомите?

При повечето от хората мозъчните аневризми не предизвикват поява на никакви симптоми и се откриват при случаен преглед.

Симптомите бързо се развиват, след като аневризмата се спука, а в някои случаи симптомите се появяват в резултат на притискане на околни тъкани на аневризма без руптура.

Признаците и симптомите на аневризма в мозъка са вариабилни и зависят от това коя част на мозъка е засегната.

Въпреки това най-често срещаният симптом на руптура на мозъчна аневризма е главоболие и се описва от пациента като най-лошото главоболие в живота му. Въпреки това някои хора не посочват главоболието като симптом. Възможните симптоми на мозъчна аневризма са:

 • Болка в лицето;
 • Проблеми със зрението;
 • Припадъци или загуба на съзнание;
 • Объркване;
 • Гадене и/ или повръщане;
 • Сърдечна аритмия;
 • Болки в шията или скованост;
 • Затруднено дишане;
 • Кръвотечение от носа;
 • Разширени зеници;
 • Силна чувствителност към светлина;
 • Симптоми подобни на инсулт – загуба на говор, на обоняние, парализа на мускулите от едната страна на тялото или други двигателни нарушения.

Какви са причините за мозъчна аневризма?

Причините за появата на мозъчните аневризми е спорна за медицинската наука. В момента повечето учени смятат, че причината за аневризмите е комбинация от генетични фактори и такива на околната среда.

Някои аневризми се предават по наследство като според учените хора с бъбречна поликистоза и артериовенознималформации е по-вероятно да развият аневризма.

Въпреки това хипертонията, инфекции или травма също могат да станат причина за появата на аневризма в мозъка.

Лечение на мозъчна аневризма

Лечението на мозъчните аневризми без руптура е много спорно, тъй като според някои медицински специалисти аневризми, които са по-малки от 10 мм. изчезват сами.

А тези които са над 10 мм. или при хора над 50-годишна възраст подлежат на задължително лечение. Хирургичното лечение на аневризмата се осъществява по два начина.

Първият е с открита хирургична процедура, с която се отваря черепа и в основата на мозъчната аневризма се поставя клипса, след което се премахват.

При ендоваскуларната хирургична терапия е неинвацивна процедура, при която от бедрото на пациента се въвеждат платинени спирали в аневризмата, чиято цел е да я запълнят и да я предпазят от спукване.

При наличие на мозъчна аневризма с руптура след консултация със специалист неврохирург се прави преценка дали е възможна оперативна интервенция.

Възможно ли е да се предпазим от мозъчна аневризма?

Мозъчните аневризми представляват сериозно заболяване, което може да има сериозни последици за здравето и дори да бъде фатално.

В повечето случаи те не могат да бъдат предотвратени, но съществуват някои стъпки и мерки, които могат да помогнат за намаляване на риска от тяхното развитие и руптура.

Освен това, наличието на различни хирургични техники за лечение може да даде надежда за пациентите с диагностицирана мозъчна аневризма.

Счита се, че някои изменения в начина на живот могат да помогнат за намаляване на риска от развитие на мозъчна аневризма.

Избягването на прекомерната консумация на алкохол и употребата на наркотици е от съществено значение, тъй като тези вещества могат да увеличат риска от разширяване и руптура на кръвоносните съдове.

Важно е също така да се поддържа здравословно тегло и нива на кръвно налягане, тъй като високото кръвно налягане може да увеличи вероятността за развитие на аневризма.

Правилната хранителна стратегия може също да играе важна роля за поддържането на здравето на кръвоносните съдове и намаляване на риска от мозъчна аневризма.

Богата на плодове, зеленчуци и целозърнести храни диета, богата на антиоксиданти и фибри, може да подкрепи здравето на кръвоносните съдове и да намали вероятността от образуване на атеросклеротични налепи.

Важно е също така редовно да се контролира и следи здравето на сърцето и съдовата система. Редовните медицински прегледи и изследвания могат да помогнат за ранното откриване на евентуални проблеми и рискове, свързани с кръвоносните съдове.

С оглед на лечението на вече диагностицирани мозъчни аневризми, наличието на хирургични техники предоставя възможност за успешно управление на състоянието.

Една от тези техники е класическата хирургия, при която се извършва отворена операция, за да се затвори или укрепи аневризмата.

Друга алтернатива е ендоваскуларната процедура, при която се използват катетри и специални устройства, вкарани през кръвоносните съдове на пациента, за да се постигне затваряне или укрепване на аневризмата.

Въпреки че мозъчните аневризми обикновено не могат да бъдат напълно предотвратени, вземането на правилни мерки за поддържане на здравословен начин на живот и редовни медицински прегледи може значително да намали риска от тяхното развитие и руптура.