Хиперсексуалността при хората в зряла възраст не е разпуснатост или лошо възпитание, а сексуално разстройство, което е необходимо да се лекува.

Какво представлява повишеното либидо?

Най-често проблемът със силното сексуално желание е характерен за хората в юношеска възраст. Това явление се нарича пубертетна хиперсексуалност, когато психиката на човека се съсредоточава върху сексуално-еротичните фантазии и впечатления.

При юношите това е свързано с максимален синтез и освобождаване на половия хормон тестостерон. Повишената полова възбудимост се съпровожда със спонтанни ерекции, чести полюции и други проявления.

От една страна това поражда нервно напрежение, а от друга – помага на съзряващия човек да формира съзнание за своята роля в половия живот. Това е необходимо за обезпечаване на нормалните полови функции в зряла възраст.

Въпреки това често се случва проблемът с анормално високото сексуално желание да прояви при мъже и жени в зряла възраст. Понятието „нормално либидо“ е условно. Активният полов живот, който не пречи на човек да постига успехи в други сфери на живота, не е патология.

Но ако хиперсексуалността променя поведението на човека, а потребността от многобройни и разнообразни сексуални контакти доминира над останалите интереси в живота, то тогава вече става въпрос за разстройство на сексуалната функция.

Анормално повишеното либидо се проявява в натрапчива потребност на човека да сменя сексуалните си партньори, да встъпва в многократно в рамките на денонощието сексуални актове, да участва в сексуални оргии и да извършва демонстративни сексуални действия.

Патологичната хиперсексуалност при мъжете е прието да се нарича „сатириазис“, а при жените „нимфомания“.

Причини за повишено сексуално желание

Ако в юношеска и млада възраст хиперсексуалността е самостоятелен проблем, то в зрелостта е вторично проявление на някакво основно заболяване.

Причините за повишеното либидо могат да бъдат някои органични, нервни, ендокринни заболявания, психологически или психически разстройства като например:

• Нарушение на дейността на хипоталамуса – структура на главния мозък, в резултат на прекарани невроинфекции – менингит, енцефалит;
• Травматични увреждания или такива на кръвоносните съдове на главния мозък, злокачествени заболявания на този орган;
• Хормонални нарушения, хиперфункция на кората на надбъбречните жлези;
• Наркотична интоксикация и отравяне с въглероден оксид;
• Психични разстройства – маниакални състояния, шизофрения, разстройство на личността;
• Психологически разстройства – чувство за непълноценност, неувереност в себе си;

Особености на хиперсексуалността при мъжете и жените

Причината за повишено сексуално желание при мъжете често е психологическо разстройство, в чиято основа е чувството за непълноценност и неувереност в собствените сексуални възможности. Източници на това могат да бъдат, например, неудачен първи сексуален акт.

В резултат мъжа чувства непрекъсната необходимост да потвърждава собствената си сексуална състоятелност, встъпвайки в многобройни полови актове с различни партньорки.

Хиперсексуалните мъже постоянно търсят партньори за секс, но половият акт не им носи очакваната удовлетвореност. Нивата на полови хормони в тяхната кръв са много над нормалните и те успяват да постигнат сексуално засищане едва след 3-4 полови акта за кратко време.

За нимфоманките също е характерна постоянна сексуална неудовлетвореност и сексуално-еротични фантазии.

За разлика от жените, които са склонни към безразборни сексуални връзки, но не са нимфоманки, представителките на нежния пол с това сексуално разстройство често не контролират своите желания – за тях няма значение възрастта, външността и дори полът на техния партньор.

При някои жени анормално повишеното сексуално желание е възможно да възникне в период на климактериума, тоест в прехода към менопаузата.