Фалопия/ Fallopia multiflora, Polygonum multiflorum/ е растение във вид на храст, отнасящо се към семейството Polygonaceae. Използва се като ценна билка в китайската народна медицина и е известна сред билкарите като „коренът на дълголетието“.

Позната е и със следните други названия He Shou wu, Chinese Knotweed – означаващи в превод „чернокосия господин Хе“ Произхожда от централната и южната част на Китай.

Използва се в традиционната и народна китайска медицина за лечение на хиперлипидемия, неврастения, раздвоени на личността, преждевременно побеляване на косата, обриви, дължащи се на заболяването на червен вятър, запек и т.н.

Полезни за здравето свойства

1. Предпазва черния дроб – хепатопротектор

При оценка от китайски учени на действието на водни екстракти на фалопия в съотношение 1 към 10 и съдържащите се в тях антиоксиданти е установено, че при индуцирано от въглероден тетрахлорид увреждане на черния дроб при мишки, че Fallopia multiflora може да бъде ефективна, тъй като спомага за намаляване на дегенеративните изменения в този орган чрез потискането до известна степен на липидната пероксидация.

Същият ефект се наблюдава и при възпалителния процес, развиващ се в резултат на увреждането на черния дроб.

2. Висок „лош“ холестерол – хиперлипидемия

Китайски изследователи са установили, че корените на Fallopia multiflora осигуряват задоволителен ефект при лечението на омазнен черен дроб. Този ефект е най-силно изразен, ако корените на фалопията не са преработени, а са в суров вид.

И затова екстрактите от растението могат да се използват при повишени нива на „лошия“ холестерол, замествайки стандартните статини, които имат редица странични ефекти, а от най-новите изследване се установява, че е много вероятно нежелани реакции от употребата на тези лекарствени средства да се проявяват в дългосрочен план.

3. Рак на черния дроб

Установено е, че водните екстракти както от корените на фалопия, така и от самото растение притежават свойството да предизвикват апоптоза на злокачествените клетки в черния дроб, ограничавайки по този начин растежа на туморната маса.

4. Стимулиране растежа на косата

Fallopia multiflora се използва традиционно в Източна Азия като средство за лечение на оплешивяване и на косопад.

Това свойство на билката е научно потвърдено, тъй като е установено, че екстракт от фалопия стимулира растежа на косата във фаза анаген.

Също така билката е изключително ефективна за лечение на заболявания с микотичен произход, тоест от гъбички, спомага за излекуването на язви и бавно зарастващи или трудно поддаващи се на лечение на рани.

Фалопията потиска растежа и размножаването на патогенните микроорганизми и е най-ефективна срещу тези, причиняващи туберкулоза и малария.

Действа подхранващо и стимулира естествените способности на съединителната тъкан да се възстановява.

Ценната билка е много добър източник на цинк и желязо и тяхното наличие обуславя и свойствата ѝ много силен антиоксидант.

Действа функционално стимулиращо на почти всички органи и системи в човешкия организъм, включително и на имунитета и затова може да се използва и като имуностимулатор.

Странични ефекти на Fallopia multiflora

1. Свръхдоза /над 15 грама дневно екстракт от корен на фалопия/е възможно да причини увреждане на черния дроб, като в много редки случаи е възможно развитието и на чернодробна недостатъчност. Предозирането също се манифестира и с алергични реакции и поява на обриви.
2. Билката е възможно да причини дразнене, а понякога и увреждане на стомашно-чревния тракт.
3. Фалопия е противопоказна за деца и за бременни жени, освен ако е предписана от лекуващия ги лекар.