Какво е антракс?

Антракс се причинява от излагането на бактериите Bacillusanthracis, като хората са по-устойчиви на бактерията и в по-редки случаи, може да започне да отделя в тялото на човек опасния си екзотоксин. Това е преди всичко заболяване на тревопасни животни като овце, кози и коне.

Прасетата са по-устойчиви, както и кучетата и котките. Птиците са естествено резистентни на заболяването, поради по-високата си телесна температура 40-42 градуса по Целзий. Мишеловите и лешоядите са също естествено резистентни, но могат да предават спорите на бактерията чрез своите нокти и човки.

Bacillusanthracisса склонни да навлизат в латентно състояние, при което формират спори. Те могат да съществуват в околната среда в продължение на десетилетия. При подходящи температурни условия - 15-40 градуса по Целзий, латентните спори могат да покълнат и да започнат да се размножават.

Хора от всякаква възраст могат да бъдат засегнати. Повечето от случаите на заразяване са леки и засегнатите се излекуват напълно след лечение. Но спорите на бактерията Bacillusanthracis могат да се окажат и смъртоносни. Съществуват няколко начина, по които бактерията може да въздейства на човека и да предизвика заболяване:

 • Чрез кожата – в резултат на въздействието на спорите след боравене с болни животни или замърсена с бактерията животинска вълна, косми, кожи или продукти, се появява характерна рана. Човекът обикновено устойчив на заразяване, но спорите могат да попаднат в тялото през малки кожни ранички. При този начин на инфектиране заболяването е лесно за лечение, ако заразеният се третира с подходящи антибиотици.
 • Чрез вдишване /инхалационна форма на болестта/ - инфектирането се извършва се извършва при вдишване на спори на бактерията. Хората, които боравят със непреработени животински кожи могат да развият инхалационната форма на заболяването. Първоначалните симптоми наподобяват на дихателна инфекция. Веднъж проникнали бактериите излизат от латентното си състояние и започват да се размножават и започват да отделят токсини, които се разпространяват чрез кръвни поток до всички органи. Бактерията може да зарази черния дроб, слезката и бъбреците и след това да попадне в кръвния поток, като по този начин причинява генерализирана бактериална инфекция и смърт. Този тип инфекция е по-известна като септицемичен антракс и най-често се развива след заразяване чрез вдишване.
 • Чрез поглъщане – при консумация на храни, съдържащи спори на бактерията. Стомашно-чревната форма трудно се открива и обикновено започва с възпаление на устата и гърлото. Човек, който е консумирал замърсени продукти може да почувства първоначално болки в гърлото или да започне да преглъща все по-трудно. Други характерни симптоми са: гадене, загуба на апетит, кървава диария и треска. При този начин на заразяване смъртността е много висока.

Лечение на антракс

Предпочитаният начин на лечение е с антибиотици. Целта на терапията с антибиотици е да се унищожат бактериите, причиняващи инфекция и да се предотвратят усложнения и смърт:

Много антибиотици се използват успешно за унищожаване на бактериите Bacillusanthracisнапример:

 • Доксициклин;
 • Пеницилин;
 • Амоксициклин;
 • Ампицилин;
 • Ципрофлоксацин;
 • Левофлоксацин;
 • Гатифлоксацин;
 • Хлорамфеникол;

При много тежки случаи, за да бъде възможно по-бързо действие на антибиотика, той се влива интравенозно. Лечението може да продължи няколко седмици. На хората, които са били изложени на спори на бактерията причинител им биват изписвани превантивно антибиотици, които приемът им трябва да продължи минимум 60 дни.