Отдавна се знае, че диетата богата на въглехидрати е най-прекият път към наднорменото тегло. Но дали винаги е така? Днес много експерти категорично доказват, че яденето на твърде много въглехидрати предизвиква натрупване на мазнини. Истината е, че килограмите се трупат от всичко, което надхвърли нужната ни калорийна дажба. А защо виновни са винаги въглехидратите? Много просто. Защото те съдържат много калории на много малко количество храна.

Вторият много голям недостатък на въглехидратите е, че обикновено ги консумираме по неправилен начин. Например пържен ориз, пържени картофи, спагети с тежки и калорични сосове, хляб с много масло и други.

При диетата бедна на въглехидрати като цяло ядем всичко както и преди, но избягваме хляба, картофите и други подобни храни, а от там се намалява и цялостното количество калории, които приемаме.

Но всички ли въглехидрати трябва да избягваме? Категорично не! Не изключвайте от менюто си пълнозърнестият хляб, зърнените закуски, овесените ядки, картофите (печени и варени), пълнозърнестите макаронени изделия. Те ще ви набавят ценни витамини и минерали, от които се нуждаете.

Ако изключите тези въглехидрати, които споменахме горе, ще ви бъде доста трудно да си набавите нужното количество фибри за деня (поне 18 грама). От своя страна липсата на фибри може да предизвика сериозни проблеми в храносмилателната система, да предизвика констипация, а в по-тежки случаи дори и рак на дебелото черво.

Освен източник на ценни хранителни вещества и фибри, въглехидратните храни създават много силно усещане за засищане. Всъщност много повече от която и да е друга храна. Всъщност пълнозърнестия хляб, пълнозърнестите макаронени изделия, овесените ядки и картофите помагат да имаме здраво сърце, стабилни нива на кръвната захар и от там по-малко проблеми с килограмите. Всъщност именно тези продукти са горещо препоръчвани от експертите по сърдечно здраве.

 

Кои въглехидрати да ядем?

Както казахме до сега, избирайте тези въглехидратни храни, които съдържат много фибри - овесени ядки, кафяв ориз, пълнозърнести макарони, пълнозърнест хляб и картофи печени или варени, без да са белени. Въглехидратната диета е същата както и ниско въглехидратната.

Разликата е единствено, че при нисковъглехидратната се избягват въглехидрати, а при въглехидратната диета с храни богати на фибри се избягват мазнините. И ефекта е същия. Просто избягвайте да добавяте много мазнина на картофите и когато искате да ги овкусите им добавете малко извара или сирене чедар.

Все пак обърнете внимание, че дори и въглехидратната диета напълно отхвърля пържените филийки, чипса и други вредни храни.

 

Каква част от храната трябва да се състои от въглехидрати?

Предполага се, че в идеалния случай въглехидратите трябва да са около ⅓ от храната, която ядем. Важно е също да ги ядем в по-ранните часове от деня, за да си набавим нужната енергия от тях.

Фибрите в здравословните въглехидратни храни като кафявия ориз се надуват в стомаха и създават чувство за пълнота. Освен това те абсорбират и обират част от мазнините в тялото, след което ги изхвърлят на вън преди да са се усвоили.

За да се чувствате заситени за дълго обаче ще повторим още веднъж - яжте пълнозърнести въглехидратни храни, а не рафинирани, защото така ще се чувствате заситени за по-дълго време и предпочитайте да ги ядете за закуска и за обяд.