Какво представлява артритът?

Артритът е заболяване на ставите, което се характеризира възпаление. Ставата е мястото, където се свързват две кости. Ставите осигуряват движението на костите, които се свързват в ставата.

Артритът в буквален превод означава възпаление на една или няколко стави. Артритът често се придружава от болки в ставите. Медицинското наименование на болките в ставите е атралгия.

Артритът е едно от ревматичните заболявания. Това са различни видове заболявания, които са сходни по това, че при тях се засягат ставите, мускулите, сухожилията и хрущялите и повечето тях и засягат и други вътрешни органи.

Съществуват много форми на артрит – за сега медицинската наука е установила над 100 вида артрит.

По-често разпространените са остеоартрит – свързва се с износването на хрущяла и ревматоиден артрит –възпаление, което се причинява от свръх активна имунна система.

Какви са симптомите при артрит?

Симптомите на артрит са болка и отслабена функция на ставите. При възпаление на ставите от артрит се появява скованост на ставите, подуване, зачервяване и затопляне на кожата около ставата.

Не толкова често ставата е свръхчувствителна при докосване. При някои форми на артрит сухожилията около ставите са болезнени и се възпаляват.

Повечето от формите на артрит, тъй като са в групата на ревматичните заболяване, предизвикват проява на симптоми в други органи на тялото, които не са пряко свързани със ставите. Затова при някои видове артрит симптомите могат да бъдат:

  • Повишена телесна температура и подуване на някои лимфни възли;
  • Необяснимо понижаване на теглото, отпадналост и нарушения;
  • Симптоми на проблеми с белите дробове, сърцето и бъбреците.

Какви са причините?

Причините могат да бъдат нараняване, което е възможно да отключи дегенеративен артрит, нарушена обмяна на веществата – подагра и псевдоподагра, наследствена предразположеност – остеоартрит, инфекция като артрит при Лаймска болест и свръх активна имунна система като ревматоиден артрит и системен лупусеритематозус. Лечението се насочва към основната причина за артрита.

Лечение на артрит

При артрит с минимални или при липса на симптоми лечение не е необходимо. Когато обаче се появи силна болка, трябва да започне терапия с болкоуспокояващи и противовъзпалителни лекарствени средства.

Топлите или студените компреси са много полезни, а също така и някои гелове като фастумгел също облекчават болката.

Като за начало се използват геловете и компресите. При остеоартрит хранителните добавки глюкозамин и хондроитин са полезни, но не са направени достатъчни клинични тестове, от което да се установи, че тези добавки възстановяват хрущяла.

Други хранителни добавки като рибеното масло имат противовъзпалителни свойства. Освен това е доказано, че увеличаването на консумацията на риба или приемът на таблетки рибено масло може да намали възпалението при артрит. Отдавна е известно, че наднорменото тегло е рисков фактор за артрит на коляното.

Намаляването на теглото се препоръчва при хора, които са с наднормено тегло и имат ранни симптоми на артрит на ръцете, тъй като те са изложени на риск от развитие на артрит и на коленете.

Някои хора получават значително облекчение на болките при потапяне на ръцете си в горещ восък – парафин сутрин.

Някои форми на артрит като подаграта се повлияват при промени в хранителния режим и вида на консумираната храна.

Как да се предпазим?

Предпазването от артрит и поддържането на оптимално здравословно състояние са важни цели, които можем да постигнем чрез внимателна грижа за нашето тяло.

Артритът, като общ термин, обхваща голям брой различни ставни заболявания, които могат да засегнат хората във всяка възраст и структура на обществото.

Това прави предпазването от артрит важна част от поддържането на качеството на живот и дълголетието.

Една от най-ефективните стратегии за предпазване от артрит е поддържането на здравословен начин на живот. Редовните физически упражнения са ключов елемент в тази стратегия.

Леките кардиоупражнения като ходене, плуване или каране на велосипед могат да помогнат за поддържане на здрави стави и мускулна маса.

Силовите тренировки също могат да бъдат полезни, тъй като засилват мускулите и стабилизират ставите, намалявайки риска от травми и развитие на артрит.

Балансираното хранене е също критично за опазване на здравето на ставите. Включването на разнообразни храни, богати на антиоксиданти, витамини и минерали, може да помогне за намаляване на възпаленията в тялото.

Риба, богата на омега-3 мастни киселини, има доказано противовъзпалително действие и може да помогне за поддържането на здрави стави.

Ограничаването на консумацията на обработени храни и захар може също да допринесе за оптималното функциониране на ставите.

Важно е също така да поддържаме здравословно тегло, тъй като излишните килограми оказват допълнително напрежение върху ставите, което може да допринесе за развитие на артрит.

Редовни проверки и консултации с лекар са също важни, за да се следи състоянието на ставите и да се предприемат своевременни мерки, ако се установят някакви проблеми.

В заключение, предпазването от артрит е възможно чрез поддържане на здравословен начин на живот, който включва редовни физически упражнения, балансирано хранене, поддържане на здравословно тегло и редовни медицински прегледи.

Съчетавайки тези стратегии, можем да увеличим шансовете си за дълготрайна поддържка на здравето на ставите и качествен живот.