Артритът е вид възпалително състояние, което засяга ставите и може да причини болка, подуване, скованост и ограничена подвижност.

Има много различни видове артрит, като причините за тях и симптоматиката могат значително да се различават, макар че винаги има и някои сходства.

Като цяло, обаче, остеоартритът и ревматоидният артрит са двете най-често срещани форми на това заболяване.

На следващите редове ще поговорим по-подробно за симптомите, причините, лечението и факторите, които могат да влошат или подобрят състоянието.

Симптоми на артрит

Най-често срещаният симптом на артрит е наличието на болка в ставите. Тя може да бъде постоянна или да се появява при извършване на определени движения.

Освен болката, често се наблюдава и подуване в областта на засегнатите стави. Освен това, зоната може да бъде и топла при допир.

Друг симптом, който говори за наличие на артрит е усещането скованост. Тя е особено изразена сутрин след като човекът се събуди или след дълги периоди на бездействие.

Наблюдава се ограничена подвижност и трудност при движение на засегнатите стави.

Възможно е върху засегнатата област да се появи зачервяване на кожата.

При хора, които страдат от по-напреднал стадий на артрит може да се наблюдава известна деформация на ставите и различни по степен изкривявания.

Причини за появата на артрит

Причините за появата на артрит могат да варират, в зависимост от това какъв тип е заболяването.

Остеоартрит

Остеоартритът възниква поради износване на хрущяла в ставите. Тук основните причиняващи фактори са напредналата възраст, наднорменото тегло, генетичната предразположеност и наличието на травми в миналото;

Ревматоиден артрит

Ревматоидният артрит е често срещано автоимунно заболяване, при което имунната система атакува ставите. Причините не са напълно изяснени, но се смята, че роля играят генетичната предразположеност и факторите на околната среда.

Други видове артрит

Подаграта също е форма на артрит, макар че повечето хора не знаят това. Причина за появата на този вид артрит основно е диетата, която предизвиква натрупване на пикочна киселина в ставите, основно в пръстите на краката и коленете, но не само.

Псориатичният артрит е друг малко познат вид. Както се вижда от неговото име, той е свързан с болестта псориазис. Контролът над този вид артрит става като се овладее основното заболяване.

Инфекциозният артрит е по-рядък. Той се причинява от наличието на инфекция в ставата.

Лечение на артрит

Счита се, че артритът няма пълно лечение, но симптомите могат да бъдат овладяни и повлияни чрез различни методи.

Медикаменти

За лечението на артрит могат да се използват различни видове медикаменти, като най-подходящото лекарство може да варира, в зависимост от причината зад артрита. Най-общо казано, медикаментите са следните:

  • Нестероидни противовъзпалителни средства: Облекчават болката и намаляват възпалението;
  • Болкоуспокояващи: Парацетамол и други аналгетици;
  • Кортикостероиди: Използват се при силно възпаление;
  • Антиревматични лекарства: Използват се предимно за лечение на ревматоиден артрит;

Физиотерапия

Физиотерапията може да окаже изключително голямо влияние за овладяването на артрита. Физиотерапевтът може да обучи пациента и в изпълнението на някои упражнения, които да укрепят опорно-двигателния апарат. Тук най-голяма роля могат да изиграят::

  • Упражнения за подобряване на подвижността и укрепване на мускулите около ставите;
  • Топлинна и студена терапия за облекчаване на болката и намаляване на подуването;

Налага ли се хирургично лечение за артрит

Обикновено, в лечението на артрит се избягва прибягването до хирургия, но в някои тежки случаи може да се наложи хирургична намеса за замяна на увредени стави (това се нарича ендопротезиране).

Алтернативни терапии за облекчаване симптомите на артрит

Съществуват алтернативни методи за облекчаване симптомите на артрит и някои от тях включват акупунктура, масажи и билкови добавки. Някои от тези методи могат доста да облекчат симптомите при някои пациенти.

Какво влошава артрита

Има някои фактори, които влошават артрита и наднормено тегло е един от тях. Причината за това е, че излишните килограми увеличават натоварването върху ставите.

Неправилното хранене също е фактор. Диетата, богата на захари и преработени храни, може да влоши възпалението и да причини допълнителен дискомфорт.

Липсата на физическа активност и застрояването на едно място е друг фактор, който оказва негативно влияние. 

Какво подобрява артрита

Редовна физическа активност е враг на артрита и ваш ценен съюзник в контрола на това заболяване. Упражнения като плуване, ходене и йога помагат за поддържане на подвижността и намаляване на болката.

Здравословната диета, богата на плодове, зеленчуци, омега-3 мастни киселини и антиоксиданти също може да е от голяма полза. Важно е също и поддържането на здравословно тегло, така че да се намали натоварването върху ставите.