Чернодробната цироза е хронично заболяване, при което здравата чернодробна тъкан се заменя с фиброзна тъкан, което пречи на черния дроб да функционира нормално.

Чернодробната цироза е сериозно медицинско състояние, което може да доведе до фатални усложнения, ако не се диагностицира и лекува своевременно.

Симптоми на чернодробната цироза

За да бъде лечима, чернодробната цироза трябва да бъде открита на време, но липсата на симптоматика в началните стадии често пречи това да се случи.

Симптомите на чернодробната цироза варират в зависимост от стадия на болестта. В ранните стадии те могат да бъдат леки и неспецифични. С прогресирането на заболяването, симптомите стават все по-изразени. 

Усещане за постоянна умора и слабост

Постоянната умора и физическа слабост са често срещан симптом при пациенти с цироза. Макар че това може да е знак и за други заболявания, умората присъства при почти всички пациенти с цироза;

Загуба на апетит и загуба на тегло

Страдащите от цироза често съобщават за намален апетит и необяснима загуба на тегло, като това са едни от най-честите симптоми;

Пожълтяване на кожата и очите (жълтеница)

Жълтеницата се причинява от натрупване на билирубин в кръвта поради нарушена чернодробна функция;

Подуване на корема и краката

Натрупването на течности в корема (асцит) и подуване на краката са най-характерните симптоми в напредналата фаза на цироза;

Кожни промени

Зачервяване на дланите (палмарен еритем), съдови звездички (телангиектазии) и лесно образуване на синини;

Проблеми с концентрацията и паметта

Чернодробната енцефалопатия е един от симптомите на цироза. Тя води до когнитивни нарушения и е едно от най-сериозните усложнения на цирозата;

Гадене и повръщане

Тези симптоми могат да се дължат на нарушена функция на черния дроб и стомашно-чревния тракт;

Кървене и склонност към синини

Намалената способност на черния дроб да помага за кръвосъсирването може да доведе до лесно кървене и образуване на синини.

Разпространение на чернодробната цироза

Чернодробната цироза е значителен здравословен проблем в световен мащаб. Според данни на Световната здравна организация (СЗО), чернодробната цироза е причина за около 1,3 милиона смъртни случаи годишно.

 

В развитите страни, като САЩ и страните от Европа, приблизително 0.1% до 0.3% от населението страда от чернодробна цироза.

 

Въпреки че това може да изглежда малък процент, болестта има сериозни социално-икономически последици поради високата смъртност и необходимостта от дългосрочно медицинско обслужване.

Причини за чернодробна цироза

Причините за развитието на чернодробната цироза са най-различни, като най-честите включват:

Алкохолна цироза

Хроничната злоупотреба с алкохол е една от водещите причини за чернодробна цироза в световен мащаб. Продължителната консумация на алкохол води до възпаление и увреждане на чернодробните клетки, което в крайна сметка може да причини фиброза и цироза;

Вирусни хепатити B и C

Хепатит B и C са едни от най-големите причинители на чернодробна цироза. Тези вируси причиняват хронично възпаление на черния дроб, което може при хронифициране на болестта да доведе до фиброза и цироза при дългосрочна инфекция;

Неалкохолен стеатохепатит

Това състояние е свързано със затлъстяване, диабет тип 2 и метаболитен синдром. То води до натрупване на мазнини в черния дроб и може да прогресира до възпаление, фиброза и цироза;

Автоимунни заболявания

Автоимунните хепатити и други автоимунни заболявания на черния дроб също могат да причинят цироза. При тези заболявания имунната система атакува чернодробните клетки, което води до хронично възпаление и увреждане.

Лечение на чернодробната цироза

Лечението на чернодробната цироза зависи от причината за заболяването и степента на увреждане на черния дроб. 

При алкохолната цироза първата стъпка е спирането на консумацията на алкохол. Това може да забави или дори спре прогресирането на болестта и да подобри функцията на черния дроб, но е важно тази мярка да бъде взета на време.

Ако причинителят е хепатит B или C, трябва да бъде предприето лечение. Съвременните антивирусни терапии за хепатит B и C могат да контролират или елиминират вирусната инфекция, което значително намалява риска от прогресиране на цирозата.

При пациенти с неалкохолен стеатохепатит е важно да се контролират съпътстващите метаболитни заболявания чрез диета, физическа активност и медикаменти.

В зависимост от причината и степента на цирозата, лекарите могат да предписват различни лекарства за контрол на симптомите и усложненията, като диуретици за намаляване на асцита и бета-блокери за предотвратяване на кръвоизливи от варикозни вени.