Атером представлява доброкачествен тумор на мастните жлези на кожата.

Основната причина за заболяването е запушването на мастните жлези и се локализира в областите на повърхността на кожата с голяма концентрация на тези жлези.

Новобразуванието е с кръгла форма, ясни граници и е безболезнено при палпация.

Всяко състояние на организма, което е възможно да предизвика нарушения в оттичането на себума или пълното блокиране на каналите на мастните жлези, може да стане причина за развитието на заболяването.

Хиперхидроза, нарушения на роговия слой на дермата, което води до удебеляване на епидермиса, нарушения на естественото олющване на мъртвите клетки също водят до блокиране оттичането на секретите на мастните жлези.

Заболяването е възможно да възникне и на фона на хормонални нарушения, поради които се увеличава вискозитетът на мастния секрет и така отслабва отделителната функция на кожата.

Лошите условия на външната среда, професионалните рискове, пренебрегване на личната хигиена, козметични препарати, които свиват каналите на мастните жлези и дезодорантите антиперспирантите са факторите, увеличаващи рисковете от възникване на доброкачествени тумори на мастните жлези на кожата.

Какви са симптомите?

Атеромът най-често се локализира областите на кожата с голяма гъстота на мастните жлези. Това са скалпа, брадичката, кожата на шията и гърба, подмишничната област и зоната на гениталните гънки.

Външно доброкачественият тумор прилича на малко, гладко и подвижно закръглено образувание с ясни граници и плътна консистенция. Дори и при силно притискане то е безболезнено.

В центъра на образуванието понякога е възможно да се забележи увеличеният отвор на мастната жлеза.

Съдържанието на доброкачествения тумор се състои от олющен епидермис и мастен секрет, представляващи бяла подобна на каша маса.

Образуванията могат да се появят, както на едно, така и на няколко места по кожата, техните размери са променливи, някои от тях достигат до 4-5 см. в диаметър.

При нарастването на туморите по размер, те причиняват на пациентите психологически дискомфорт, особено ако те са в зони, където съществува обикновено триене при носене на дрехите.

Ако образуванието прекалено уголеми размера си и поради триенето на дрехите, е възможно да предизвика компресия на заобикалящите тъкани и кръвоносни съдове, като нарушава процеса на обмяната на веществата в тях.

Атеромите не нанасят пряка вреда на човешкото здраве, но при продължителното им съществуване е възможно събирането на гной в тях и формирането на подкожен абсцес.

Възпалителните процес се съпровожда от болка в областта на образуванието, подуване и зачервяване. Понякога се повишава и телесната температура.

В повечето случаи в гнойното образувание се появява случайна руптура, от която изтича гной и подобно на мастен секрет съдържимо.

Лечение на атером

Диагнозата се поставя въз основа на преглед. Важен диагностичен признак е наличието на увеличени мастни жлези.

Доброкачественото образувание трябва да се различава от фиброми и липоми. За да се избегнат усложнения е необходимо отстраняването на тумора.

Чрез радиохирургическия метод осигурява пълното премахване на образуванието с минимално увреждане на кожата и незначителна загуба на кръв.

След операцията не остават белези, а появилата се в резултат на процедурата рана бързо изчезва. Не са наблюдавани усложнения.

Превенция

Необходимо е да се отстранят всички предпоставки и възможни причини за заболяването, а също стриктно трябва да се поддържа много добра лична хигиена и да се ограничи консумацията на мазни и пържени храни.