Пигментни петна се появяват като плоски, овални участъци с по-тъмен цвят: от светло до тъмно кафяви в резултат на стареене, излагане на кожата на слънце, хормонални изменения в организма, прием на някои лекарства или използването на козметика.

Петната, особено, когато са многобройни представляват козметичен дефект, често се съпровождат от суха, груба кожа и съдов ексудат. Под пигментните петна могат да се маскират злокачествени кожни образувания.

За оцветяването на кожата отговарят пигментите, а в здравата такава те са 5 – меланин, каротин, меланоид, оксихемоглобин и възстановен хемоглобин.

При нарушаването на тяхната концентрация или при отсъствието на който и да е от тях по кожата се формират оцветени петна с различен размер.

Основна функция за пигментацията на кожата изпълнява меланина, който служи като бариера за ултравиолетовото излъчване.

В резултат на натрупването на меланина в големи количества по кожата, се формират пигментирани кожни участъци, като могат да бъдат, както вродени така и придобити.

Какви са причините?

Основната причина е продължителното и интензивно излагане на ултравиолетова светлина, тъй като UV лъчите активират производството на меланин.

Особености в процесите на обмяна на веществата, заболявания на храносмилателната система, в частност, патология на черния дроб, често водят до появата на тъмни петна по кожата.

Заболяванията на ендокринната система като хипофизни тумори, хипофизарна недостатъчност, Базедова болест, в повечето случаи са съпроводени от поява на пигментни участъци по кожата с области на хипо- и хиперпигментация.

Нервно-психически разстройства, чести стресови ситуации, недостиг на витамин С в организма, гинекологични заболявания и психични разстройства от типа на истеричните неврози, също могат да предизвикат нарушения в пигментацията и като резултат от това да се появят тъмни петна.

Тъмните петна, свързани с бременността, често изчезват от само себе си след раждането, но понякога продължават да загрозяват кожата по-дълъг период от време.

Лечение на пигментни петна

Появата на тъмни участъци по кожата, и по-специално на тези, които имат склонността да увеличават размера си с времето, не са признак за добро здраве.

Затова, преди да започнете с тяхното обезцветяване, трябва да се консултирате с дерматолог, ендокринолог и гинеколог.

Ако бъде открито състояние или заболяване, което би могло да бъде причина за тъмните петна, то на първо място трябва да започне неговото лечение или третиране.

След това можете да пристъпите към премахване на тъмните участъци по кожата.

При лечение в домашни условия не се постига желания ефект, тъй като с тях не се осъществява по-дълбоките слоеве на кожата и въздействат само на повърхностните.

Химическият пилинг е идеален вариант, ако пигментните петна са много, но са плитки, като например при луничките.

В резултат на въздействието на плодовите киселини върху натрупаните мелантоцити се постига равномерно обезцветяване на кожата. Тъмните петна постепенно изчезват и кожата става кадифена.

Механичното въздействие върху кожата, като дермабразио , не е толкова ефективно при тъмните петна.

Процедурата микроминиатюризация е подобна на химически пилинг, но активното вещество се нанася точково под вакуум и е подходяща за отстраняване на малки по размер, но дълбоки тъмни петна.

Мезотерапията осигурява въвеждане на активното вещество дълбоко в тъканта, в резултат на което се постига обезцветяване на тъмните участъци по кожата и подобряване на общото и състояние.