Какво е авитаминоза?

Авитаминоза е всяко заболяване или състояние, причинено от хроничен или дълго продължаващ недостиг на един или повече витамини в организма.

Пример за такива заболявания и състояния са: Бери-бери  (недостиг на тиамин – Витамин В1), рахит (липса на достатъчно Витамин Д), пернициозна анемия (дефицит на Витамин В12) и др.

Дефицитът на витамини може да окаже въздействие на всяка клетка на тялото, включително и на тези на нервната система. Симптомите варират в зависимост от вида и степента на авитаминоза.

Какви са симптомите?

Симптомите на авитаминозата могат да варират в зависимост от конкретния витамин, който липсва. Съществува множество различни видове витамини, които са от съществено значение за правилното функциониране на организма.

Едни от симптомите на различни видове авитаминоза включват:

Пелагра

Това е рядко заболяване, което е често свързано с недостатъчен прием на витамин B3 (ниацин). Симптомите включват кожни проблеми, диария и неврологични нарушения.

Рахит

Недостатъчният прием на витамин D може да доведе до рахит, което е заболяване, характеризиращо се с ослабени и деформирани кости, особено при деца.

Бери-бери

Това е рядко срещано заболяване, обикновено предизвикано от недостатъчен прием на витамин B1 (тиамин). Симптомите включват проблеми с нервната система, сърдечни проблеми и мускулна слабост.

Кокоша слепота

Нощната слепота, наречена още "кокоша слепота", може да се развие при недостатъчен прием на витамин A. Този витамин е важен за зрението и имунната система.

Често кървене

Недостатъчният прием на витамин K може да доведе до затруднено свръхване на кръвта и нарушаване на кръвоизливи.

Скорбут

Този симптом на авитаминоза се дължи на недостатъчен прием на витамин C. Характеризира се с кожни проблеми, кръвоизливи и слабост.

Пернициозна анемия

Това е вид авитаминоза, който е свързан с недостиг на витамин B12. Симптомите включват бледа кожа, умора, сърдечни проблеми и неврологични нарушения.

Ако се появят подозрения за липса на конкретни витамини, винаги е добре да се консултирате със здравния си специалист, за да получите правилната диагноза и препоръки за лечение.

Какви са причините за авитаминоза?

Обикновено причините за авитаминоза са:

  • Невъзможност да осигурите достатъчно разнообразна храна в ежедневното си меню.
  • Недостатъчно излагане на тялото на слънчева светлина.
  • Унищожаване на витамините при приготвянето на храната поради високата температура на готвене или при продължително варене в тенджера без поставен капак.
  • Хронична диария.
  • Редовна употреба на минерално масло.
  • Невъзможност на тялото да усвоява определени витамини.

Лечение на авитаминоза

Не съществува единен метод за лечение на авитаминоза. Всеки един от симптомите на болестта представлява отделно заболяване или състояние, което се лекува посредством предписване на балансирана диета, която да противодейства на недостига на съответните витамини.

Основното, което трябва да се направи от лекуващия ви лекар е да идентифицира дефицит на кой витамин е налице при конкретния пациент.

В тази връзка трябва  да се назначи лечение възможно най-скоро преди състоянието на болния да се влоши.

При по-леките случаи на авитаминоза започва подобрение след започване на прием на дефицитните витамини под формата на хранителни добавки на таблетки.

При по-слабите хора необходимото време за пълното възстановяване е около 3-4 седмици.

При по-тежките случаи е възможно да се наложи и хоспитализация и преминаване към инжектиране на витамини.

Най-важното е при лечението на авитаминоза е най-болния да се осигури възможно по-разнообразна храна включително плодове и зеленчуци.

Уверете се, че консумирате нерафиранирани зърнени храни. По възможност трябва да ядете  боб, грах и нахут. Това ще ви подсигури не само достатъчен прием на витамини, но също и на минерали и белтъчини.

Народни рецепти за лечение на авитаминоза:

  • Смесват се 10 грама мента, 20 грама коприва, 10 грама иглика, 10 грама малини, 30 грама шипка. Слагайте по една супена лъжица от сместа в чаша топла вода и пийте по две чаши дневно.

Как да се предпазим?

  • Хранете се с разнообразна храна. Плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, варива и млечни продукти са храни, които задължително трябва да присъстват в ежедневното ви меню, за да избегнете авитаминоза. Ако не ви понасят изяждайте поне по един плод и зеленчук дневно.
  • Ограничете използването на минерални масла.
  • Използвайте при приготвяне на храната растителни мазнини. Идеалният избор е зехтина и фъстъченото масло.