Какво представлява кожният абсцес?

Кожният абсцес представлява локализирано натрупване на гной. То обикновено се получава в резултат на инфекция или поради наличието на други чужди тела под кожата.

Абсцесът е болезнен и се появява като подутина, която е по-топла от околната кожа при допир. Кожата в зоната около абсцеса е розова на цвят или зачервена.

Абсцес може да се развие на много места по тялото, но обикновено се появява по повърхността на кожата. Кожният абсцес е по-популярен като цирей. Зоните, които най-често засяга са мишниците, слабините, ректума – периректален абсцес.

Какви са причините за кожен абсцес?

Кожният абсцес в повечето от случаите е резултат от възпаление или инфекция от бактерии или паразити и по-рядко от навлизане на чуждо тяло в кожата.

Абсцес може да се развие и около запушени  мастни или потни жлези, при възпаление на косменитефоликули или около малки рани по кожата. Абсцес може да се образува и в период след хирургична интервенция.

Какви са симптомите?

Кожният абсцес е заболяване, което може да предизвика значително недомогване и дискомфорт при засегнатите лица.

Той обикновено се развива като реакция на инфекция, често причинена от бактерии като Staphylococcus aureus. Симптомите на кожния абсцес са разнообразни и могат да се променят по време на еволюцията на абсцеса.

Първоначално, засегнатата област на кожата може да се усеща нежно и леко опухнала. С времето, подутина нараства и става забележима на допир.

Кожата около абсцеса става зачервена и по-топла на допир, поради възпалителния процес, който се развива.

Болката е също една от характерните характеристики, като засегнатата област може да бъде болезнена дори и при най-леко докосване.

Този болеви симптом може да ограничи движението на засегнатата част на тялото и да предизвика дискомфорт при нормалните активности.

С развитието на абсцеса, вътрешността му се напълва с гной - смесица от бактерии, мъртви белодробни клетки и бели кръвни клетки, които са се събрали за борба с инфекцията.

Този гнойен връх може да се усети като меко, пулсиращо съдържание в абсцеса.

С времето, ако не се предприемат мерки за облекчаване на състоянието, абсцесът може да се спука самостоятелно, освобождавайки гноя си.

Това може да доведе до облекчение от нарастващата налягане в областта и намаляване на болката.

Въпреки това, има риск абсцесът да не се източи напълно, а гнойната течност да остане задържана в дълбочините на абсцеса.

Това може да насърчи разрастването на инфекцията към по-дълбоките слоеве на кожата и дори да предизвика бактериална инфекция на кръвта, известна като сепсис.

Сепсисът е сериозно състояние, което може да има фатални последствия, а симптомите му могат да включват висока температура на тялото, бърз пулс, замърсяване на съзнанието и общо оцеляване.

Затова е от съществено значение да се следят внимателно симптомите на кожния абсцес и да се предприемат подходящи мерки за облекчаване на състоянието.

Ако забележите подобни симптоми, е препоръчително да потърсите медицинска консултация.

Медицинският специалист може да оцени сериозността на състоянието и да предостави необходимото лечение, което може да включва дрениране на абсцеса, прилагане на антибиотици и други подходящи терапии.

За да намалите риска от кожни абсцеси, е важно да поддържате добра хигиена на кожата, редовно да измивате ръцете, да избягвате директен контакт със замърсени повърхности и да грижите се за рани и наранявания на кожата, за да намалите възможността за инфекция.

Лечение на кожен абсцес

  • Ако абсцесът е по-малък – с диаметър около 1 см., са полезни топли компреси в областта на абсцеса. Препоръчително е да се правят 4 пъти дневно за около 30 минути.
  • В никакъв случай не се опитвайте да „изцеждате“ абсцеса  като прилагате натиск върху него, тъй като това може избута инфектираната тъкан в по-навътре в кожата.
  • Не се опитвайте да пукате абсцеса като го пробивате с игла или друг остър инструмент , защото е възможно така да нараните някой от основните кръвоносни съдове или да предизвикате разпространение на инфекцията.

В повечето случаи абсцесът не преминава от само себе си и затова се налага да се премахне от лекуващия ви лекар.

Първоначално абсцесът е вероятно да бъде много твърд и затова през този период изрязването и изцеждането му от лекаря ви би било невъзможно.

След като абсцесът стане по-мек лекуващият ви лекар може да го отстрани като се поставя местна упойка, за да бъде процедурата безболезнена.

На мястото на абсцеса се нанася антисептичен разтвор и се поставят стерилни превръзки около абсцеса.

Лекарят разрязва абсцеса със скалпел и отцежда цялата гной и отстранява съдържащата се в абсцеса тъкан.

Понякога е възможно в абсцеса да има няколко гнойни джобчета, които също трябва да бъдат идентифицирани и отцедени.

В повечето случаи хората усещат облекчение веднага след отцеждането на абсцеса, а лекарят, извършил процедурата може да предпише болкоуспокояващи, за да не чувства пациента силни болки след преминаване на действието на упойката.

Как да се предпазим от кожен абсцес?

  • Поддържайте отлична личната си хигиена като измивате кожата си със сапун и вода редовно.
  • Опитайте се да избягвате порязване при бръснене на зоната на подмишниците и в областта около гениталиите.
  • Винаги при прободни рани търсете медицинска помощ, особено ако имате съмнения, че чужди тела са попаднали в раната или кожата при нараняването.