Какво представлява кожният абсцес?

Кожният абсцес представлява локализирано натрупване на гной. То обикновено се получава в резултат на инфекция или поради наличието на други чужди тела под кожата.

Абсцесът е болезнен и се появява като подутина, която е по-топла от околната кожа при допир. Кожата в зоната около абсцеса е розова на цвят или зачервена.

Абсцес може да се развие на много места по тялото, но обикновено се появява по повърхността на кожата. Кожният абсцес е по-популярен като цирей. Зоните, които най-често засяга са мишниците, слабините, ректума – периректален абсцес.

Какви са причините за кожен абсцес?

Кожният абсцес в повечето от случаите е резултат от възпаление или инфекция от бактерии или паразити и по-рядко от навлизане на чуждо тяло в кожата. Абсцес може да се развие и около запушени  мастни или потни жлези, при възпаление на косменитефоликули или около малки рани по кожата. Абсцес може да се образува и в период след хирургична интервенция.

Какви са симптомите?

  • Най-често кожния абсцес се формира като болезнена подутина, твърда на допир, зачервена, по-топла от околната кожа и силно чувствителна.
  • Когато абсцесът прогресира образува в гноен връх, който е възможно и внезапно да се спука и да започне изтичането на съдържащата се гной.
  • Ако не бъдат предприети мерки за отстраняване на абсцеса инфекцията може да се разпространи и в по-дълбоките кожни тъкани и дори в кръвния поток.
  • Ако инфекцията се разпространи е възможно болката в зоната на кожния абсцес да стане по-силна, зачервяването също да стане по-силно и засегнатият да започне да повръща или да чувства гадене.

Лечение на кожен абсцес

  • Ако абсцесът е по-малък – с диаметър около 1 см., са полезни топли компреси в областта на абсцеса. Препоръчително е да се правят 4 пъти дневно за около 30 минути.
  • В никакъв случай не се опитвайте да „изцеждате“ абсцеса  като прилагате натиск върху него, тъй като това може избута инфектираната тъкан в по-навътре в кожата.
  • Не се опитвайте да пукате абсцеса като го пробивате с игла или друг остър инструмент , защото е възможно така да нараните някой от основните кръвоносни съдове или да предизвикате разпространение на инфекцията.

В повечето случаи абсцесът не преминава от само себе си и затова се налага да се премахне от лекуващия ви лекар. Първоначално абсцесът е вероятно да бъде много твърд и затова през този период изрязването и изцеждането му от лекаря ви би било невъзможно. След като абсцесът стане по-мек лекуващият ви лекар може да го отстрани като се поставя местна упойка, за да бъде процедурата безболезнена. На мястото на абсцеса се нанася антисептичен разтвор и се поставят стерилни превръзки около абсцеса.

Лекарят разрязва абсцеса със скалпел и отцежда цялата гной и отстранява съдържащата се в абсцеса тъкан. Понякога е възможно в абсцеса да има няколко гнойни джобчета, които също трябва да бъдат идентифицирани и отцедени.

В повечето случаи хората усещат облекчение веднага след отцеждането на абсцеса, а лекарят, извършил процедурата може да предпише болкоуспокояващи, за да не чувства пациента силни болки след преминаване на действието на упойката.

Как да се предпазим от кожен абсцес?

  • Поддържайте отлична личната си хигиена като измивате кожата си със сапун и вода редовно.
  • Опитайте се да избягвате порязване при бръснене на зоната на подмишниците и в областта около гениталиите.
  • Винаги при прободни рани търсете медицинска помощ, особено ако имате съмнения, че чужди тела са попаднали в раната или кожата при нараняването.