Бартолинит представлява възпаление на едната или двете Бартолинови жлези, които са разположени от двете страни на отвора на влагалището зад срамните устни.

Възпалението се дължи понякога на проникването на микроби по време на секс, но в повечето случаи не се дължи на полово предавани инфекции.

Всяка Бартолинова жлеза е с размерите на малко грахово зърно и повечето хора не са наясно, че те съществуват, тъй като не са забележими.

Всяка от жлезите има къса тръба с дължина около 2.5 см., наречена Бартолинов проток, по която се пренасят жлезистите секрети до повърхността, точно в предната част на химена и зад вътрешната устна на вулвата.

До преди 40 години лекарите смятаха, че функцията на Бартолиновите жлези е да секретират цялата течност, която овлажнява и смазва влагалището по време на секс.

Но американски учени доказаха, че това не е вярно и смазката идва от по-горната част на влагалището.

Въпреки това се смята, че жлезите отделят малко количество течност в отговор на сексуална възбуда и функцията на тази течност е да се осигури леко смазване на срамните устни.

Какви са симптомите?

• Болка и болезнено усещане в областта на едната от големите срамни устни /вътрешни устни/;

• Усещане за подуване и видимо набъбване при преглед на същата област;

Евентуално слабо изтичане на секрет от същото място;

• Възможно е и леко повишаване на телесната температура;

Какви са причините?

Тъй като жлезите са твърде близо до външните полови органи , те могат да бъдат заразени с микроби, които да проникнат навътре по-малкия канал и да достигнат жлезистата тъкан.

Микробите, които най-често инфектират жлезите са:

• Стафилококи , които обикновено обитават кожата и носа;

• Стрептококи – микроорганизми, предизвикващи възпаление на гърлото, а също се откриват по кожата;

• Колиформи – чревни микроби;

Възпалението може да бъде причинено и от гонококи, причинител на полово предаваната болест гонорея.

Поради тази причина, ако имате бартолинит е разумно да си направите тест за гонорея, а също и за хламидия.

Лечение на бартолинит

Лечението започва с вземане на натривка от влагалището, която се изпраща за бактериологичен анализ.

След което се предписва подходящ антибиотик като ампицин и сулбактам, в зависимост от причинителя, за унищожаване на микробите.

Обикновено лекарите препоръчват въздържане от секс, докато инфекцията не бъде излекувана напълно.

Ако причина за инфекцията са гонококи, се налага лечение и на сексуалния партньор за полово предавана болест, като част от цялостната терапия, която се прилага за излекуване от бартолинит.

Бартолинова киста

Понякога Бартолиновата жлеза или проток се подуват като се изпълват с бистра течност, която не е гной.

Но набъбването може достигне размерите на яйце, което може да предизвика сериозен дискомфорт, обикновено не се развива инфекция, а подуването настъпва поради блокиране на Бартолиновия проток.

Но трябва да се извърши внимателна анамнеза и физикален преглед.

Ако лекуващият лекар има съмнения по вида на кистата за злокачествено заболяване, тогава трябва да се извърши биопсия, последващо гинекологично проследяване и евентуално ексцизия.

Пациентите с неусложнена, асимптоматична киста се изпращат за домашно лечение с инструкции за интимни бани 3 пъти дневно в продължение на няколко дни, които способстват за спонтанна руптура и впоследствие излекуването на кистата.