Парапроктит
Здравна Енциклопедия

Парапроктит представлява възпаление на тъкан около ректума.

Заболяването се развива поради преминаване твърди и големи фекални маси или поради развитие на инфекция в язвички по лигавицата на ректума.

Острата форма на заболяването в повечето случаи се наблюдава при хора в трудоспособна възраст, като 75% от засегнатите са във възрастовата група 30-60 години.

Мъжете се разболяват 3 пъти по-често от жените.

Появата на заболяването е остра и се изразява в поява на болка в ануса, която първоначално отшумява при сядане и при ходене, но впоследствие се усилва и постепенно се превръща в постоянна.

Много скоро засегнатите вдигат температура, получават втрисане и общо неразположение, изменя се нивото им на кръвната захар.

Понякога тези симптоми са съпроводени с забавяне движението на червата и намалено количество на диурезата. Но в някои случаи характерните клинични изяви на заболяването не се проявяват.

Какви са причините?

Заболяването най-често се предизвиква от проникване в тъканите през ректалните синуси, разположени долната част на правото черво на патогенни микроорганизми: стафилококи, ешерихия коли, протозои, стрептококи, Actinomyces israelii, причинителят на актиномикоза.

От тук инфекцията се разпространява към тъканта и впоследствие се образуват язви. Те могат да се появят под кожата или лигавицата.

Проникването на инфекция в тъканите е причина за развитие на възпалителния процес и поява на абсцеси.

Образуванието набъбва, нараства по размер и в резултат на проникване на гной в околните тъкани, което предизвиква и характерните симптоми.

Абсцесът имат локализация:

• Подкожно;
• Субмукозно;
• Седалищно-ректално;
• Лицевата страна на правото черво;
• В тазовата част на ректума;

Описани и случаи на поява на гноен абсцес в областта на бедрото, скротума и на предната коремна стена, в която е възможно да възникне руптура, от която цялото съдържание на абсцеса да изтече в коремната кухина.

Когато абсцесът се развие в тазовата част на ректума, в него започва бързо размножаване на анаеробни бактерии – фузобактерии, бактероиди и пептококи.

Микроорганизмите предизвикват възникване на гнилостни процеси в тъканта, като същите засягат все по-големи пространства.

Неблагоприятното развитие на болестта води до възпаление на съединителната и мускулната тъкан.

Подобно развитие на остър възпалителен процес е най-опасно, тъй като предизвиква некроза на тъканите, като се отделя вече не гной, а детрит – останки от мъртви кръвни клетки, фасция и мускулни влакна.

Най-опасната форма на заболяването се предизвиква от причинителите на газовата гангрена – клостридия.

Причинители на възпаление могат да бъдат вируси, хламидии, гарденела, микоплазма.

Най-често острата форма на парапроктит се причинява от патогенна микрофлора със смесен характер.

В някои случаи се развива специфична инфекция с туберкулозен произход, която се причинява от проникването на Микобактериум туберкулозис от белите дробове.

Входна врата за инфекция често са аналните крипти, както и наранявания на вътрешната мембрана на ректума.

Вътрешният отвор на фистулата се формира в криптата, след това посредством лимфния поток и кръвта инфекцията се разпространява в околната тъкан.

Рискови фактори:

• Отслабване на имунната система;
• Алкохолизъм;
• Хемороиди;
• Криптит;
• Анални фисури;
• Запек;
• Диария;
• Хронични огнища на инфекция;

Лечение на парапроктит

Лечението на заболяването е основно хирургично и се състои в отварянето на абсцеса и премахването на гнойта.

Почистването на мястото на инфекцията, дезинфекция на възпалената област – най-надеждният метод на лечение.

Консервативният метод на лечение понякога се прилага при подкожни абсцеси, като се нанасят локално мехлеми, но това не е 100% гаранция за ликвидиране на източника на инфекция.

Сложността на консервативното лечение на парапроктита се състои в това, че абсцесът се причинява от патогенна миклофлора от смесен произход, а не от определен инфекциозен организъм.

Използването на антибиотици невинаги постига пълно потискане на активността на всички микроорганизми, причинители на инфекцията.

Помогни на приятел да бъде здрав!

4.48 29

Malchugani.com banner

Подобни статии

Завършил Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Специализиран по отношение на травмотологията и с интереси в областта на сексуалното здраве. Активно заинтересуван от травми предизвикани при професионалните спортове. Главен редактор на Lechenie.bg

Предишна публикация
Комоцио
Следваща публикация